L'Audiència Nacional considera provat que l'exsecretari de Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta i l'exconseller Macià Alavedra van acudir als expresidents Jordi Pujol i Artur Mas perquè mediessin en assumptes administratius en els quals «es proposava obtenir un benefici econòmic».

En la sentència del cas Pretòria, l'Audiència Nacional assenyala que tots dos es van valer dels seus «vincles personals i d'antiga militància» per intermediar en adjudicacions públiques a canvi de comissions. Així es desprèn de les «nombrosíssimes converses escoltades en el judici», que evidencien «clarament» la forma de procedir «i el sistemàtic aprofitament» del líder de la trama, l'exdiputat del PSC, Luigi, -condemnat a 7 anys-, en connivència amb Prenafeta i Alavedra.

Després dels seus respectius cessaments de l'activitat política, assenyala la sentència, Prenafeta i Alavedra van seguir mantenint «un tracte cordial i familiaritat amb diversos càrrecs públics, inclosos Jordi Pujol i Artur Mas i diversos consellers, als quals recor-rien perquè mediessin en diversos assumptes administratius en els que els avui acusats es proposaven obtenir un benefici econòmic». A més de servir-se aquestes «estretes i fluides relacions», van utilitzar «l'ascendent obtingut pel prolongat acompliment de càr-recs públics al Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat» per intermediar en diferents processos d'adjudicació a canvi de «substancioses comissions».

Juntament amb Luigi, tots dos van plantejar i van executar «el maneig dels temps del desenvolupament urbanístic i de les adjudicacions» en diverses operacions d'especulació immobiliària desplegades a Sant Andreu de Llavaneres i Badalona.