Barcelona acollirà el dissabte 14 de juliol a la tarda una manifestació per reclamar l'alliberament dels independentistes catalans empresonats. En aquest article-guia anirem recollint tota la informació referent a la mobilització convocada per les entitats sobiranistes i que es preveu multitudinària. Si ets dels que prefereix desplaçar-se amb bus organitzat a la capital catalana, t'oferim una relació d'horaris i punts de sortida.

Qui convoca la manifestació del 14 de juliol

Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l'Associació Catalana de Drets Civils són les organitzacions que hi ha darrere de la marxa d'aquest dissabte 14 de juliol a Barcelona. Les entitats consideren que l'acostament que ha dut de moment Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa a presons catalanes "és un gest polític" i ara es mobilitzen per exigir l'alliberament de tots ells. També es reclama al govern espanyol que faciliti la tornada dels polítics que ara són a Bèlgica, Alemanya, Suïsa i Escòcia.

Horari i recorregut de la concentració

L'hora d'inici de la manifestació del 14 de juliol s'ha fixat a les 19 h. El punt d'inici serà la cruïlla entre els carrers Tarragona i Diputació de Barcelona.

D'allà, es marxarà pel carrer de Tarragona fins a l´avinguda de Josep Tarradellas fins la presó Model, que s'ha escollit de forma simbòlica per representar l'empresonament dels independentistes presos.

En aquest punt de la ciutat de Barcelona -cruïlla de l'avinguda de Tarradellas i el carrer de Nicaragua- s'instal·larà un escenari des d'on tindran lloc els parlaments. Seran a càrrec de les entitats que organitzen la manifestació. Per acabar, hi haurà una actuació musical.

ANC i Òmnium reclamen que els polítics exiliats puguin tornar

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, és del parer que l'acostament dels presos no és "cap gest polític" sinó que compleix el que fixa la llei. Ho va dir durant la presentació de la manifestació d'aquest 14 de juliol a les portes del trasllat de Junqueras, Sànchez, Cuixart i Romeva a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada. "És allò a que tenen dret els presos, de poder estar a prop de casa seva. Reclamem i exigim que puguin ser a casa i que els exiliats puguin tornar", ha assegurat Mauri.

Per la seva banda, el vicepresident de l'ANC, Josep Cruanyes, reclama que els presos puguin tornar a casa i que s'arxivin les actuacions judicials que pesen sobre ells. Des de l'entitat independentista han qualificat la fiança que el jutge Pablo Llarena ha imposat als 14 exmembres del Govern processats per malversació per l'1-O, de "vergonyosa". "Demostra que estem davant d'una justícia que busca la venjança i que actua per fer mal, el fet que ens donin dos dies per fer efectiu el pagament", ha denunciat.

Busos per acudir a la manifestació

Tan l'ANC com Òmnium organitzen alguns busos per aquelles persones que es vulguin desplaçar en grup a la manifestació del 14 de juliol. Aquests són alguns d'ells:

  • Amposta: sortida a les 3, des de l'aparcament de l'Institut de Tecnificació.
  • Cerdanya: s'està preparant un bus. Consultar a l'ANC.
  • Collsacabra: sortida a les 4.15, des de Cantonigròs (Can Rifà) i a les 4.30, des de l'Esquirol (Ajuntament).
  • Folgueroles: sortida a les 4.30 des del pàrquing del camp de futbol. Tiquets a l'Assemblea de Folgueroles.
  • Igualada: sortida a les 5, des de l'estació d'autobusos. Tiquets a l'Ateneu Igualadí.
  • Lleida: sortida a les 4, des del camp d'esports.
  • Manresa: sortida a les 4, des de l'estació d'autobusos. Tiquets a l'Espai Òmnium
  • Olot: sortida a les 4 des de l'estació d'autobusos (ser-hi a les 15.45). Tiquets a Òmnium Garrotxa.
  • Taradell: sortida a les 5, des de l'aparcament de la Carpa. Tiquets a Can Vilaró.
  • Tarragona: sortida a les 4 des de l'avinguda de Lluís Companys. Tiquets al local de l'ANC.
  • Vic: sortida a les 5 de la tarda. Tiquets a Serrat i dissabte a la Parada.

Seguir les instruccions de l'organització per a una manifestació segura

La portaveu de l'Associació Catalana de Drets Civils, Alba Puig, en representació dels organitzadors, demana a les persones que assisteixin a la manifestació de dissabte i a les altres les concentracions que s'organitzin que segueixin les instruccions de les entitats perquè els trasllats durant l'esdeveniment "es puguin fer amb seguretat".

Amb la mirada posada a la manifestació de l'Onze de Setembre

La d'aquest 14 de juliol serà probablement el darrer gran acte massiu de protesta abans de la manifestació de l'Onze de Setembre, que aquest 2018 pretén omplir l'avinguda Diagonal de Barcelona. El recorregut que plantegen l'ANC i Òmnium Cultural uneix el Palau Reial amb la plaça de les Glòries.

El lema és 'Fem la república catalana', amb la voluntat de rememorar també el primer aniversari de l'1-O. De fet, la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha assegurat que volen sortir al carrer aquest setembre per demanar que es faci "efectiu el mandat de l'1-O".

"Que tots els que van sortir a votar ens acompanyin; la societat organitzada ha empès per arribar fins aquí, conjurem-nos col·lectivament per acabar la feina, fer el cim d'una vegada per totes, ha reclamat. La samarreta d'aquest any serà de color corall, com les brides de les urnes de l'1-O, han explicat.

La germana de Puigdemont anima a participar en la manifestació de dissabte

La germana de Carles Puigdemont, Anna Puigdemont, ha animat a participar a la manifestació que es farà aquest dissabte a Barcelona, en favor dels "presos polítics" i els exiliats. La germana de l'expresident espera una assistència "massiva" de persones per tal que Alemanya "vegi amb uns altres ulls el que estem reclamant". Tant l'ANC com Òmnium consideren "absurd" que s'arribi a jutjar Puigdemont per malversació i a d'altres encausats per rebel·lió. Les entitats sobranistes, però, ja han deixat clar que "tampoc accepten" que es processi l'expresident per un delicte de malversació. "Tenim molt clar que només volem que el president Puigdemont torni en llibertat. Posar les urnes perquè els ciutadans decideixin no és cap delicte", ha reblat el president d'Òmnium al Gironès, Sergi Font. De moment ja s'han omplert una vintena d'autocars de diferents pobles de la demarcació que aniran a Barcelona aquest dissabte.