Cap a un miler de persones van mostrar ahir al vespre el seu suport als presos independentistes en una marxa pacífica des del polígon dels Vinyats de Sant Joan fins a pocs metres de la presó de Lledoners, on hores abans acabaven d'ingressar Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Raül RomevaJordi SànchezJordi Cuixart. Era una nova demostració de força del sobiranisme al carrer per reivindicar no l'apropament sinó la llibertat dels presos, com va quedar palès en les consignes que van acompanyar la concentració en les seves dues hores de durada.

Darrere d'una gran pancarta amb el lema «Lluitarem fins que sigueu lliures» que encapçalava la manifestació, hi havia el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri; la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzié; i Diana Riba, que és membre de l'Associació Catalana de Drets Civils i parella de Raül Romeva, com a principals representants de les organitzacions que van convocar la marxa. També hi va haver una fornida presència d'autoritats, encapçalada per 6 consellers de la Generalitat: Ernest Maragall, Josep Bargalló, Alba Vergés, Damià Calvet, Àngels Chacón i Jordi Puigneró; i també l'expresident Artur Mas. Quim Torra, per la seva banda, era a l'interior de Lledoners fent una visita a Junqueras, Sànchez, Cuixart i Romeva, i no va sortir del centre fins a les 9 del vespre, un cop ja havien acabat els parlaments institucionals, i quan els manifestants ja començaven a marxar.

La concentració va transcórrer sense incidències, i enmig d'un ampli desplegament policial que va impedir l'acostament d'alguns dels manifestants fins a la presó. Els agents s'havien acordonat uns metres abans, just on es va instal·lar l'escenari on es van fer els parlaments i on s'acabava la marxa. Durant el recorregut, de menys de mitja hora, van ser constants els càntics i les consignes demanant la llibertat dels presos i dels exiliats, en defensa de la República, i en contra de la repressió de l'Estat, i tot plegat en un trajecte ple de llaços grocs, i on els agents rurals feien sonar el clàxon dels vehicles que havien aparcat a la vora.

En llibertat i sense concessions

En els parlaments finals es van voler deixar tres consignes clares: que l'acostament dels presos a Catalunya és un dret i no una concessió, i que «no pararem fins que no siguin lliures» i s'assoleixi la República.

Per al vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, de l'ANC, aquest acostament, «nou mesos després, només indica que realment sou presos polítics, que s'han vulnerat tots els vostres drets, i que l'Estat espanyol no vol impartir justícia, només vol impartir venjança», i va demanar a Pedro Sánchez instar la fiscalia «a retirar immediatament totes les acusacions contra els presos polítics i els exiliats». Elisenda Paluzie va coincidir amb el missatge de Mauri, i va demanar «paciència» perquè «ells sí que acabaran als tribunals». Va dir que «la clau que segur que obrirà els panys d'aquestes presons i la porta que permetrà el retorn dels exiliats és la República catalana. Persistirem i no ens aturarem fins a fer-la realitat».

Finalment, Diana Riba va tenir un record per Josep Rull, Jordi Turull i Josep RullJordi TurullJoaquim Forn, pendents de ser també traslladats a Lledoners, i va llegir un manifest amb què denunciava «la flagrant vulneració dels drets fonamentals que patim fa mesos», i en nom dels presos i les seves famílies, va agrair el suport rebut per part dels ciutadans.

Abans havien parlat representants dels diferents partits que donen suport a la marxa d'ahir: el diputat de Demòcrates, Antoni Castellà; el cupaire i alcalde d'Artés, Ernest Clotet; Jaume Asens, de BCN en Comú; Marta Vilalta, d'ERC, i l'alcalde de Gironella, David Font, del PDeCAT.

{C}{C}{C}{C}{C}

Manifestació per l'alliberament dels presos a Lledoners

Manifestació per l'alliberament dels presos a Lledoners

Gent d'arreu

Per proximitat, bona part dels participants a la marxa d'ahir eren de les comarques centrals, però també de fora. És el cas de Teresa Pascual, de Canovelles, i la seva filla Maite i les netes Mariona i Elisenda, de Caldes de Montbui. «Si vam ser a Brussel·les, també hem volgut ser aquí», deien, «perquè volem els nostres polítics lliures». Josefina Moreno i Jordi Pérez venien de Vallirana per reivindicar que «no els volem a prop, sinó lliures».

Les germanes Núria i Montse Brugarolas venien de Calders, convençudes que «tota mobilització serveix per fer pressió». També van ser a la manifestació Josefa Ortega i Ramon Moreno, un matrimoni jubilat d'origen andalús però que fa més de 40 anys que viu a Catalunya, dolguts «per com ens estan menyspreant» i crítics amb la justícia, «que no és igual per a tots». Els companys de feina Pep Prat, de Sant Joan de Vilatorrada, i Ramon Pujol, de Manresa, també van voler ser a la marxa d'ahir «perquè els nostres presos polítics sàpiguen que estem amb ells», i convençuts que el moviment independentista «és ben viu».

Torra: «són forts i tenen coratge»

Un cop fora de la presó i atenent la premsa, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha assenyalat que no s'aturarà fins aconseguir que els presos independentistes siguin lliures. El president creu que cap dels líders independentistes hauria de ser a la presó, "i per això lluitem per la seva llibertat".

{C}{C}{C}{C}{C}

Torra, des de la presó de Lledoners: «No ens aturarem fins que siguin lliures»

Torra, des de la presó de Lledoners: «No ens aturarem fins que siguin lliures»

El president ha explicat que tant Junqueras, com Romeva, Sànchez i Cuixart estan bé, "són forts i tenen el coratge de sempre". Per Torra, els trasllats des d'Estremera i Soto del Real fins a Lledoners són un acte "estrictament de justícia".

L'arribada dels presos, rodejada de gran expectació

La manifestació d'aquesta tarda ha arrencat encara no sis hores després de l'arribada de Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart a la presó de Lledoners Hi han estat traslladats pocs minuts abans de dos quarts de dues del migdia dins de dues furgonetes, una de blanca i una de vermella, amb els vidres tintats, de forma que no se'ls podia veure des de l'exterior. Anaven custodiats al davant i al darrere per vehicles patrulla dels Mossos. Els cotxes han entrat ràpidament a l'interior del centre.

L'hora d'arribada dels presos ha estat més aviat del que es comptava, de manera que pocs veïns han tingut temps a concentrar-se aleshores a l'entrada de la presó, per donar-los suport. Inicialment, els CDR havien convocat una concentració per a més tard, a les 2 del migdia. Els pocs veïns que han pogut acudir a la presó, amb samarretes grogues i pancartes, els han rebut amb crits de «Llibertat» i «No esteu sols». Els vehicles han passat enmig d'un fort cordó policial dels Mossos, així com d'un gran nombre de càmares de mitjans de comunicaicó.

L'exvicepresident i l'exconseller d'Afers Exteriors, que van ser destituïts pel 155, el diputat de Junts per Catalunya i el president d'Òmnium havien abandonat la presó de Brians II abans de la una del migdia, després de fer el canvi de custòdia entre la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra. Al matí, havien sortit de la presó de Saragossa.