El president dels Estats Units, Donald Trump, ha enviat una carta al cap de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, en la qual li recorda l'objectiu que es va fixar en l'última cimera de l'OTAN: augmentar la inversió en despesa militar fins al 2% del Producte Interior Brut (PIB), segons confirma el Govern.

L'esmentada missiva -avançada pel diari El País- és una carta privada, de president a president, segons van precisar les mateixes fonts, i es respondrà per aquesta mateixa via.

Es tracta, asseguren, d'un document de treball, que el cap de l'executiu espanyol va rebre fa uns deu dies. Les mateixes fonts recorden que el president nord-americà reclama des de l'any passat als socis de l'Aliança Atlàntica que compleixin amb el compromís d'elevar la despesa en Defensa fins al 2 % del PIB.

En el cas de l'Estat espanyol, la despesa militar va ser del 0,92% l'exercici passat i les fonts de Moncloa, consultades per Europa Press, encara no poden dir amb precisió quins seran els plans del Goven central en matèria de despesa militar i si s'incrementarà el percentatge del PIB destinat a Defensa.

El ministre d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Josep Bor-rell, va argumentar ahir que, encara que a Espanya «gastem menys del 2 %» del PIB en despesa militar, «el gastem d'una forma molt activa» perquè «les nostres forces armades són pràcticament les úniques que participen en totes les missions de l'OTAN a través de totes les forces: aire, terra, mar i forces especials».

«Som l'únic país de la Unió Europea que ha participat en totes les missions militars de la UE. És a dir que gastem menys del que diu l'OTAN, però el fem servir molt bé», va reivindicar el titular d'exteriors en declaracions a la premsa a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), de Santander.