Els quatre presos independentistes que ja estan a la presó de Lledoners, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, van rebre ahir la primera visita en aquest centre penitenciari dels seus advocats. Els lletrats van assegurar que el presos estan bé, però que ahir encara es recuperaven del trasllat.

Junqueras i Romeva van ser els dos primers que van veure el seu lletrat, Andreu Van den Eynde, al migdia. Aquest va afirmar, a la sortida del centre penitenciari, que els dos presos independentistes li van demanar que traslladés a l'exterior que estan «serens i ferms» i alhora «convençuts, com sempre, de la seva innocència, ara en un nou escenari». Van den Eynde va relatar que Junqueras i Romeva s'estaven recuperant del trasllat a Lledoners, el qual va ser «dur i traumàtic», malgrat que en cap cas «van anar emmanillats».

Segons el lletrat, malgrat que el trasllat facilita les coses a les famílies, no deixen d'estar «en un entorn hostil» a causa de la «seva privació de la llibertat».

Un dels detalls que l'advocat va apuntar que diferenciarà l'estada de Junqueras i Romeva a Lledoners respecte a Estremera és que podran participar «en les activitats del centre des del primer dia», un fet que recorda que a Estremera no es va produir amb Romeva. Això, apunta, «et dona energia i fa poder sentir-te productiu». L'advocat també va explicar que, a causa de la manera de funcionar del centre, ara els presos tindran accés a més canals d'informació, entre els quals els catalans. «Per ells és una finestra diferent al món que la que tenien abans», va afegir el lletrat.

Per la seva banda, els advocats de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, Jordi Pina i Marina Roig, respectivament, van visitar ahir a la tarda els dos presos independentistes i van assegurar que estan «tranquils» i «contents» d'estar més a prop de casa. En la mateixa línia que Van den Eynde, Pina va dir que el trasllat des d'Estremera fins a Catalunya va ser «feixuc» per a ells perquè «van ser moltes hores», però va assegurar que en cap moment van anar emmanillats.

De la seva banda, l'advocada de Cuixart, Marina Roig, va dir que tot i ser a Catalunya, als presos la vida «no els canvia gaire perquè continuen privats de llibertat», però creu que «de cara a les famílies és un descans perquè no hauran de perdre un dia i mig» per anar-los a veure.

Els Jordis també van traslladar als seus lletrats que agraeixen públicament les mostres de suport rebudes i la «gran quantitat de gent que massiva i pacíficament van venir a donar-los ànims». Pina també va deixar clar que a Lledoners no gaudiran de «cap privilegi», sinó que «estaran en les mateixes condicions» que tenien a Soto del Real.