Els equips d'emergència del Japó continuen aquest diumenge les tasques de rescat i la recerca de desenes de desapareguts per les inundacions i ensorraments causats per la pluja torrencial a la meitat sud del país, que deixen ja més de 70 morts.

Almenys 73 persones han mort i més de 60 estan desaparegudes, segons les últimes xifres dels cossos de seguretat recollides a les 18.30 hora local (09.30 GMT) per la cadena pública japonesa NHK.

Es tem que el nombre augmenti amb el pas de les hores, mentre continuen les tasques de salvament i els cossos metges confirmen l'estat d'aquells trobats en aturada cardiorespiratòria.

Els serveis d'emergència han rebut més d'un centenar de trucades alertant de cotxes que han estat arrossegats per les aigües i un altre tipus d'accidents, va explicar el ministre portaveu del Govern nipó, Yoshihide Suga, en una roda de premsa recollida per NHK.

Les pluges torrencials que van començar aquest dijous han deixat precipitacions rècord en diverses zones i mantenen en alerta a 13 de les 47 prefectures de l'arxipèlag pel risc de desbordaments de rius, inundacions i desastres relacionats amb esllavissades i esfondraments de terra.

Les prefectures d'Hiroshima, Ehime i Okayama (oest) són en les que més víctimes s'han comptabilitzat, segons el citat mitjà.

Un equip de 54.000 persones, entre soldats de les Forces d'Autodefensa (exèrcit), policies i bombers, participen en els rescats, per als quals s'han desplegat 41 helicòpters, ha detallat Suga després d'una reunió del gabinet d'emergència.

El primer ministre nipó, Shinzo Abe, va titllar de "carrera contra el temps" les tasques de salvament, i va ordenar prioritzar els rescats i evacuacions per evitar més danys, va recollir l'agència local Kyodo.

Les autoritats van ordenar o recomanat puntualment l'evacuació de gairebé sis milions de persones a la regió occidental del país, segons ha informat aquesta agència de notícies.

Els mitjans locals continuen aquest diumenge retransmetent imatges de localitats negades per les aigües, cases sepultades en fang i dels cossos de salvament durant els rescats.

A la prefectura d'Okayama, una de les més afectades, prop de dues mil persones, la majoria atrapades a les teulades d'edificis submergits per les inundacions i desbordaments de rius, van ser rescatats en pots i helicòpter, ha informat Kyodo.

El Govern planeja mobilitzar al voltant de 20 camions de bombers durant tot el dia per drenar l'àrea inundada, però s'estima que completar el drenatge durà unes dues setmanes, va dir aquest mitjà.

Japó no vivia un desastre així des d'agost de 2014, quan 77 persones van morir a Hiroshima per pluges torrencials.