n La salut dels nens rescatats a la cova de Chiang Rai és «perfecta», segons va informar ahir en roda de premsa el governador de la província, Narongsak Osottanakorn, que va ratificar que quatre dels 12 nens ja anaven cap a l'hospital. Fonts dels serveis de rescat van explicar que a un dels nens evacuats se li està fent «un examen en profunditat» com a mesura de precaució.

El governador, cap també de la missió de rescat, va informar que els responsables dels serveis de rescat estan preparant la segona fase de l'operació per treure els vuit nois restants, membres d'un equip de futbol infantil, i el seu entrenador.

Aquestes preparacions podrien allargar-se fins a 10 hores. «Hem hagut de parar perquè l'oxigen s'ha esgotat, però la missió està tenint més èxit del que ens podíem imaginar», va afegir.

Les autoritats tailandeses van anunciar l'inici de les tasques per alliberar els 12 nens que es trobaven atrapats en una cova al sud-est de Tailàndia amb el seu entrenador de futbol des de fa dues setmanes, amb l'esperança de poder treure el primer supervivent en cosa d'hores, com així va ser.

Tretze bussejadors experts vinguts de l'estranger, juntament amb cinc membres de l'equip d'elit de la Marina tailandesa, els Navy SEAL, van treure els petits, entre els quals hi havia nens de fins a 11 anys que amb prou feines saben nedar, a través de passatges extremadament estrets, sense visibilitat i completament submergits, on ja va morir la setmana passada un membre dels Navy SEAL de Tailàndia.

«Avui és el dia, és el dia D», va afirmar el cap de la missió de rescat, Narongsak Osottanakorn fent referència al dia en què va tenir lloc el desembarcament de Normandia durant la Segona Guerra Mundial.

Segons havien establert, podrien aconseguir salvar el primer nen al voltant de les nou de la nit, equivalent a les dues de la tarda a Espanya. Va ser abans. No obstant això, l'operació pot durar dies.

Durant tota l'operació, cada nen estarà acompanyat per dos bussos, amb tancs d'oxigen i màscares de rostre sencer per facilitar la respiració. La sortida es farà en tres grups de quatre, amb un total de quatre nens i vuit bussos per grup. El professor sortirà l'últim.

Tots es guiaran per una corda a través de la cova, especialment dins la seva temuda depressió en forma de O, on hauran de passar obligatòriament en fila índia perquè l'espai amb prou feines assoleix el mig metre d'altura, amb les bombones per davant.

En aquests últims dies, els bussos trigaven aproximadament unes sis hores a recór-rer els passadissos inundats fins a arribar a la gruta on romanien fins ara tots 12 nens i el seu entrenador, i cinc hores per tornar.

Als afores de la cova, que han estat evacuats, hi ha un enorme desplegament mèdic que inclou un petit hospital de campanya i 13 ambulàncies i helicòpters, un per a cadascun dels atrapats. El cap de la missió ja va advertir dissabte passat que hi ha un «límit de temps» per poder salvar els 12 nens i el seu entrenador.

El que va començar com una excursió a la cova de Tham Luang amb motiu de celebració de l'aniversari d'un dels menors s'ha acabat convertint en una de les missions de rescat més difícils que s'han hagut de portar a terme al país. «El punt crític es produirà quan torni a ploure. El temps és limitat», va explicar Osottanakorn. Segons va assenyalar, la seva prioritat és intentar reduir el nivell de risc al màxim possible, per això els preocupa els nivells d'oxigen a l'interior.