12 de juliol de 2018
12.07.2018

El Govern central es planteja la il·legalització de la fundació Francisco Franco

?L'executiu català anuncia una llei per retirar els símbols franquistes dels espais públics ?La nova llei aglutinarà les diferents normatives existents

11.07.2018 | 23:58
La ministra Dolores Delgado

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va anunciar ahir una reforma integral de la Llei de Memòria Històrica, així com l'elaboració de plans de recerca de desapareguts, un cens de víctimes de la guerra civil i la dictadura i programes d'exhumació. A més, va avançar que s'estudiarà com fer la «il·legalització d'aquelles associacions o organitzacions que facin apologia del franquisme», com la Fundació Francisco Franco.

«És la nostra intenció i el nostre compromís assegurar l'accés a la veritat mitjançant els mecanismes adequats i eficaços que garanteixin el dret a la reparació de les víctimes del franquisme i l'obtenció de les adequades garanties de no repetició», va afirmar Delgado en la seva primera compareixença al Congrés. Per aquest motiu, el ministeri de Justícia ha creat la Direcció General per a la Memòria Històrica que, tal com va explicar Delgado, s'encarregarà d'establir «plans de recerca de desapareguts» i disposarà d'«experts en Dret, Arqueologia i Antropologia Forense, com representants d'associacions memorialistes i de familiars de víctimes i qualsevol altra persona destacada en matèria de Memòria Històrica».

La direcció general farà públiques les dades d'exhumació anual, el nombre de persones localitzades, la xifra de peticions registrades i el nombre de prospeccions sense resultat positiu per a la posterior publicació al BOE o al Butlletí Oficial de la comunitat autònoma on s'hagi fet l'exhumació. També publicarà un cens oficial de víctimes de la guerra civil i la dictadura. Després de subratllar que la Llei de Memòria Històrica del 2007 s'ha d'actualitzar, la ministra va avançar que el Govern iniciarà una reforma integral que anirà en línia amb el que s'exposa a la proposició de llei presentada pel PSOE a l'oposició i rebutjada pel llavors Executiu de Rajoy. Segons la ministra, la reforma pretén «declarar la nul·litat dels tribunals d'excepció franquistes i els seus errors i sentències, impulsar des del públic les exhumacions, crear una comissió de la veritat, resignificar el Valle de los Caídos en els termes recomanats per la Comissió d'Experts que va estudiar l'assumpte el 2011, retirar la simbologia d'exaltació de la guerra civil i la dictadura, amb un procediment taxat amb sancions econòmiques per al cas d'incompliment i reforçar l'accés a arxius». A més, va remarcar Delgado, es proposa reobrir l'Oficina de Suport a les Víctimes del Franquisme i estudiarà com il·legalitzar les associacions o organitzacions que facin apologia del franquisme.


Nova llei catalana

El departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya treballa en un projecte de llei que aglutinarà totes les normes sobre memòria democràtica i que suposarà un nou pas endavant en aquesta matèria. Serà una nova llei integral que facultarà la Generalitat per retirar la simbologia franquista dels carrers i places de Catalu-nya, anular condecoracions i suprimir els noms de carrers en homenatge a personatges vinculats amb les dictadures i els crims de lesa humanitat tot i que els consistoris s'hi oposin.

«La nova llei de memòria serà una eina per tancar ferides i acabar amb el dol», va explicar la consellera de Justícia, Ester Capella, que ahir va comparèixer per primera vegada davant la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18