El jutge que instrueix la causa contra l'independentistme, Pablo Llarena, va comunicar al Parlament la suspensió de càrrec públic dels cinc diputats que estan en presó preventiva i de l'expresident Carles Puigdemont, tot ells processats per rebel·lió.

Ho va fer en virtut de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que preveu que un cop el processament sigui ferm i es decreti la presó preventiva per un delicte relacionat «amb bandes armades o individus terroristes o rebels», aquell processat que ostenti un càrrec públic quedarà «automàticament suspès» en l'exercici del mateix mentre duri la situació de presó.

La mesura afecta els cinc diputats autonòmics a la presó que són Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Jordi Sànchez, igual que a Puigdemont, però no l'exconseller Toni Comín, que té pendent el recurs a l'acte de processament. Llarena considera «obligat» comunicar al Parlament que «han quedat suspesos en les funcions i càrrecs públics que estaven desenvolupant i que ha de procedir la Mesa a adoptar les mesures necessàries per a la plena efectivitat a la previsió legal», si bé no adverteix la cambra en cas d'incomplir el dictamen.

Mesura automàtica

L'instructor explica que la mesura de suspensió és automàtica i deixa al Parlament la possibilitat que els processats suspesos poden ser substituïts temporalment per altres integrants de les seves candidatures. En l'acte de conclusió de sumari, el jutge assenyala que l'esmentat article configura «una mesura cautelar de naturalesa pública i extraordinària» que persegueix «preservar l'ordre constitucional». I afegeix: «Impedint que persones que ofereixen indicis racionals d'haver desafiat i atacat de forma greu l'ordre de convivència democràtica mitjançant determinats comportaments delictius, en els quals es troba el delicte de rebel·lió, puguin continuar en l'acompliment d'una funció publica de risc per a la col·lectivitat quan concorren a més en ells els elements que justifiquen constitucionalment la seva privació de llibertat».

Amb tot, recorda que es tracta d'una mesura provisional, que quedaria sense efecte en cas que no se'ls acusés de rebel·lió o quedessin en llibertat, cosa que suposaria la immediata reactivació dels seus drets. Llarena va decidir concloure la investigació sense esperar dos informes que va encarregar al juny al Ministeri d'Hisenda i va reclamar de nou aquest mes recordant la seva «urgència», un d'ells sobre la intervenció dels comptes de la Generalitat.