12 de juliol de 2018
12.07.2018

Trump acusa Merkel de «captiva»de Rússia i genera tensió a la cimera de l'OTAN

?El retret del president fa referència a l'acord energètic de May amb Putin ?El mandatari ha recordat als líders la despesa acordada per a defensa

11.07.2018 | 23:58
Donald Trump

n El president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar ahir a la cimera a Brussel·les amb els caps d'Estat de l'OTAN que Alemanya era «captiva» de Rússia, ja que «entre el 60 i el 70% de l'energia» que necessitarà el país procedirà de Moscou a través del nou gas Nord Stream II, un tema que per a ell és «inadequat» i que suposa «el pagament de milions i milions de dòlars a l'any» a Rússia, mentre els Estats Units «protegeix» Alemania i altres països europeus de la suposada amenaça russa.

«Estem protegint Alemanya i França enfront de Rússia, i un nombre de països (entre ells Alemanya) han tancat un acord sobre el nou gasoducte» del mar Bàltic, pel qual Berlín «pagarà milions i milions de dòlars l'any» a Moscou.

La tensió en la reunió i, per suposat, entre la cancellera Angela Merkel i Trump, va anar en augment a mesura que el president parlava: «Alemanya està totalment controlada per Rússia, perquè obtindran entre el 60 i el 70% de l'energia de Rússia», va assegurar el mandatari nord-americà en una reunió bilateral a primera hora del matíd'ahir amb el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg.

La ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyen, va respondre el president dels Estats Units que «Alemanya no era presonera de Rússia». «Tenim molts assumptes amb Rússia, no hi ha cap dubte», va explicar l'alema-nya, però va considerar que s'hauria de «mantenir la comunicació entre països aliats i oponents sense fer preguntes».

Donald Trump va advertir que «havien de parlar amb Alemanya» sobre aquesta qüestió, ja que aquest país «destina poc més de l'1% del PIB a despesa militar i a l'OTAN, mentre que els Estats Units està pagant el 4,2%». Trump es va ocupar d'escalfar l'ambient previ a la cimera amb cartes dirigides a alemnys 10 mandataris aliats, inclòs l'espanyol Pedro Sánchez, en què es queixava que els seus països no complien l'objectiu fixat en el cim de Gal·les del 2014 de dedicar el 2% del PIB en defensa.


Trump demana més contribució

En l'últim cap de setmana, Trump va pressionar els caps d'Estat, a més, amb tuits en els quals assegurava que «els EUA gasten molt més a l'OTAN que cap altre país» i que, «segons alguns càlculs, paguen el 90%», la qual cosa «no és justa ni acceptable».

D'altra banda, el mandatari nord-americà va recordar el compromís dels països aliats, i en concret d'Alemanya, d'arribar al 2% de despesa militar en el PIB l'any 2030, en ser aquest un dels temes que van tractar els líders en profunditat durant el cim. «Alemanya és un país ric. Ells diuen que la podrien incrementar [la despesa militar] una mica, fins al 2030, però podrien incrementar-ho demà, immediatament, i que no suposi un problema. No aguantarem això», va advertir el president nord-americà.

Trump va defensar i proposar en la cimera, davant els seus col·legues, elevar l'objectiu de despesa militar al 4%, segons fonts de la Casa Blanca, mentre que el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va assegurar que l'objectiu de despesa militar segueix sent arribar al 2% del PIB per al 2024.

«Què té de bé l'OTAN si Alemanya està pagant milers de milions de dòlars a Rússia pel gas i l'energia? Per què solament 5 de 29 països han complert els seus compromisos? Els Estats Units estan pagant la protecció a Europa i després perden milers de milions en comerç. Han de pagar el 2% del PIB immediatament, no el 2025», va publicar Trump en el seu perfil deTwitter. Jens Stoltenberg va afegir que «estaven tots d'acord en què no tenien un repartiment just del finançament».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18