La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, Carmen Montón, no va voler donar la data de quan l'Executiu eliminarà el copagament farmacèutic a pensionistes, ja que ha reconegut que depèn dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i del diàleg amb les comunitats autònomes.

En la seva primera compareixença en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, Montón es va limitar a dir que al llarg de la legislatura s'eliminarà aquest copagament, inclòs en el Reial decret 16/2012 aprovat pel Govern de Mariano Rajoy, i que començaran per aquells que afectin als pensionistes «més vulnerables», si bé va recordar que els PGE actuals no són els elaborats per l'Executiu de Sánchez. «Hem establert que al llarg de la legislatura ho eliminarem, començant per aquells pensionistes en situació de més vulnerabilitat. Però depèn de dos factors: del pressupost, que l'actual no ha estat promocionat per aquest Govern, i del diàleg i la concertació amb les comunitats autònomes», va comentar la ministra.

Dit això, va inistir que augmentar l'adherència és invertir en salut, reduir descompensacions i millorar la qualitat de la salut de les persones, per recordar que la prioritat del Govern i, per tant, del seu departament ministerial, és «recuperar els drets sanitaris i socials perduts» pels espanyols amb l'Executiu de Rajoy.

Però el copagament farmacèutic no serà la única àrea de la farmàcia on es centri la tasca dels propers anys del ministeri de Sanitat, sinó que també «potenciarà» la compra centralitzada de medicaments, productes sanitaris i tecnologies sanitària; fomentar l'ús de fàrmacs genèrics i biosimilars; i introduïr el concepte de «cost-valor» en el finançament i avaluació dels medicaments.

De la mateixa manera, la ministra es va mostrar partidària de modificar els informes de posicionament terapèutic perquè siguin homogenis en tot el sistema, i no que cada comunitat autònoma i, fins i tot, cada hospital tingui el seu propi.

En matèria de medicaments homeopàtics, Montón va insistir que «no curen» i que acudiran a Europa per expressar la postura del Govern espanyol sobre la necessitat d'assegurar que al mercat només hi hagi productes «legalment autoritzats», però no va contestar, com així l'hi van sol·licitar els grups parlamentaris, si retirarà aquests productes de les oficines de farmàcia.