Els set grans hospitals públics de Catalunya han decidit obrir les seves Unitats de Cures Intensives (UCI) als acompanyants les 24 hores del dia després de constatar que la presència de persones properes redueix l'estrès i influeix positivament en la recuperació dels pacients ingressats.

L'obertura de les UCI, que fins fa poc només permetien visites restringides en horaris concrets i reduïts i a més grans de 12 anys, és una mesura que funciona en altres països, com els EUA, i a Catalunya es va començar a aplicar primer en les unitats de crítics de nounats i pediàtriques.

Encara que algun hospital públic ja va assajar l'obertura de les UCI als visitants l'any passat, ara la mesura ja s'ha implantat en els set grans hospitals de Catalunya, que suposen el 70% de les unitats de crítics de tota la comunitat.

«La mesura va lligada a un canvi de paradigma del propi funcionament de les UCI», va explicar Rafael Máñez, coordinador del Programa d'Experiència Assistencial de l'Institut Català de la Salut (PADEICS) i cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital de Bellvitge. Segons Máñez, «avui dia es procura mantenir despert el pacient respectant el seu confort, perquè hi ha evidència que si la persona ingressada a l'UCI es manté desperta més temps la seva recuperació és més ràpida». En aquesta línia, el metge va assegurar que si s'està conscient, tenir una persona de referència al costat ajuda molt en la recuperació .