Els equips de rescat de Tailàndia van aconseguir durant la jornada d'ahir treure quatre nens més de la cova en la qual un grup integrat per dotze menors i el seu entrenador de futbol va quedar atrapat ara fa dues setmanes, amb els quals ja són vuit els rescatats després de dos dies de delicades operacions, segons va confirmar el responsable de la missió de rescat, Narongsak Osottanakorn. D'aquesta forma només queden a la cova cinc persones: quatre menors i el monitor.

«Avui [ahir per al lector] hem ajudat a quatre nens més», va destacar Narongsak. Ahir a la nit, ja havien estat evacuats un total 8 menors amb l'ajuda de bussos professionals que els han ajudat a sortir de la cova a través dels enrevessats canals d'aigua utilitzant bombones d'oxigen.

A més, Narongsak va destacar que la salut de les cinc persones que segueixen atrapades a la cova de Tham Luang, al nord de Tailàndia, «segueix sent bona».

Narongsak, qui és a més el governador de la província de Chiang Rai, va explicar que l'operació per evacuar les cinc persones restants es posarà en marxa en breu.

«El rescat ha estat immens», va destacat un dels voluntaris, Somjit Saenset, de 56 anys. "Estic tan feliç que els nens van sortir fora de perill. Vull enviar el meu suport moral per a tots els involucrats» en la resta de la missió.

El dramàtic i perillós rescat es va iniciar el diumenge passat, quan van ser rescatats de les coves els primers quatre nens, que es trobaven en bones condicions a l'hospital, segons va informar el mateix Osottanakorn, que va destacar que la salut dels evacuats era «perfecta».

Fonts oficials van confirmar durant la jornada d'ahir que els nois rescatats estan «en quarantena» i que encara no s'han reunit amb els seus familiars.

El que va començar el 23 de juny com una excursió a la cova de Tham Luang de l'equip de futbol Senglars Salvatges amb motiu de celebració de l'aniversari d'un dels menors s'ha acabat convertint en una de les missions de rescat més difícils que s'han hagut de dur a terme al país asiàtic.

Els nois van quedar atrapats després de refugiar-se de la pluja a la cova sense saber que el nivell de l'aigua al seu interior podia pujar i deixar-los atrapats.

La presència de les bicicletes dels nens a l'entrada de la cova va ser el que va dirigir als equips de recerca cap a l'interior de la gruta. Finalment bussos britànics van trobar als tretze menots agrupats en un banc de fang en una càmera parcialment inundada a diversos quilòmetres de l'entrada el passat 2 de juny.

Entre les alternatives de rescat que s'han plantejat una és la de proporcionar als joves atrapats oxigen i provisions perquè puguin sobreviure durant diversos mesos fins que finalitzi la temporada de pluges a Tailàndia o intentar construir una bassa que càpiga a la cova per tal de poder-los treure del seu interior. No obstant això, finalment es va optar pel rescat davant el perill d'inundació de la cova.

Un total de tretze bussos estrangers i cinc membres de la unitat SEAL de la Marina de Tailàndia componen l'equip principal que guia als nens per sortir de les coves a través de passatges estrets i inundats que divendres passat es van cobrar la vida d'un exbuzo de la Marina tailandesa.