El president del Govern, Pedro Sánchez, va afirmar ahir que no podrà publicar els noms dels que es van beneficiar de l'amnistia fiscal de l'any 2012 perquè el Tribunal Constitucional es va pronunciar sobre la seva irretroactivitat, i va anunciar una reforma legal per «prohibir futures amnisties fiscals».

En la seva intervenció inicial en el Ple del Congrés per presentar els seus plans de Govern, Sánchez va defensar que l'amnistia fiscal va ser «un fracàs moral i també des del punt de vista recaptatori» i va recordar que el grup parlamentari socialista la va recórrer davant el Tribunal Constitucional.

I va afegir que el TC va emetre una «sentència duríssima» sobre l'anterior administració però també es va pronunciar expressament sobre la irretroactivitat de la mateixa. La sentència, del 2017, va declarar inconstitucional l'amnistia, però sense efectes retroactius sobre les regularitzacions.

A banda d'això, Sánchez també va anunciar que el Govern central elevarà la pròrroga forçosa en els contractes d'arrendament de tres a cinc anys, limitarà les fiances addicionals que s'han d'aportar en un lloguer i exclourà de la Llei d'arrendaments urbans l'habitatge turístic.

El president del Govern central va assegurar que el seu Govern «ajustarà la definició d'arrendaments de temporada per excloure de la Llei d'arrendaments urbans l'habitatge turístic».

Sánchez va demanar «rescatar una autèntica política d'habitatge al servei de la ciutadania, especialment en matèria de lloguers», i per aquest motiu va anunciar que el seu Govern «reorientarà el Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021 cap a habitatge públic i de lloguer».

«Ens proposem impulsar un parc de 20.000 habitatges públics en el termini de quatre anys, destinats de forma indefinida al lloguer a aquells municipis amb demanda acreditada», va asseverar Sánchez.