El president del Parlament, Roger Torrent, ha proposat a la Mesa del Parlament la suspensió del ple de la cambra que s'havia de celebrar aquest dimecres i dijous. En breu, la Junta de Portaveus s'haurà de reunir per aprovar definitivament la cancel·lació, però Torrent ja ha pres la determinació. La mesura ve provocada pel desacord en l'aplicació de la suspensió de sis diputats, fruit de la interlocutòria dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per als processats per l'1-O.

I és que Torrent ha portat a la Mesa la seva proposta per acollir-se a la 'via Llarena' i que els sis diputats fossin "substituïts per membres que designessin els seus grups parlamentaris". Però JxCat pretenia que aquesta mesura s'apliqués a tots excepte al seu líder, Carles Puigdemont, assegurant que la seva situació podia ser diferent fruit de la decisió del tribunal alemany de no extraditar-lo per rebel·lió. ERC i Torrent, però, han mantingut la seva proposta al·legant que la situació de l'expresident processalment segueix sent la mateixa que la de la resta d'implicats.

A l'hora de la votació a la Mesa, però, s'ha acabat produint un empat, amb els vots a favor de la proposta d'ERC i PSC, els vots en contra de Cs, i el vot partit de JxCat, amb un vot en contra i una abstenció. Bloquejada així la situació, l'empat no s'ha pogut desfer. Segons JxCat, la seva divisió estava acordada i ha servit per "visibilitzar" la seva posició i forçar la suspensió del ple.

Dubtes sobre com aplicar la interlocutòria de Llarena

El Parlament no sap encara com aplicar la interlocutòria de Llarena que decreta la suspensió de sis diputats. La reunió de la Mesa de la cambra que havia de decidir com fer-ho ha acabat sense acord i amb una polèmica votació que s´ha saldat amb un empat d´impossible resolució i una divisió clara a les files independentistes.

La reunió ha començat amb Torrent exposant la seva proposta que, basada en la ´via Llarena´ que obre el propi jutge i l´informe dels lletrats, aposta perquè els sis diputats afectats per la interlocutòria tinguin als seus grups respectius un diputat substitut, podent així fer efectiu el seu vot i mantenint l´acta però perdent la resta de potestats com a electes. La proposta ha estat ben vista des d´ERC, com era d´esperar, i també des del PSC, que argumenta que si el mateix jutge assumeix que aquesta pot ser una solució, és viable.

El problema ha vingut amb JxCat, que pretenia que aquesta mesura fos només aplicada a cinc dels sis diputats, deixant Puigdemont al marge assegurant que la decisió de la justícia alemanya sobre la seva extradició el col·locava en una situació "diferent". Malgrat això, la interlocutòria de Llarena l´inclou com un més, actualment l´acusació contra ell per rebel·lió segueix vigent a l´Estat espanyol, i el Suprem encara no ha decidit sobre si accepta o no l´extradició únicament per malversació. Amb tot, JxCat assegura que el fet de no ser a presó donaria més arguments a la seva tesi de "situació diferent".

Així les coses, la Mesa ha evidenciat la divisió interna entre JxCat i ERC. I mentre a dins seguien discutint, als passadissos els diputats de Puigdemont mantenien que en cap cas seria acceptable nomenar un substitut per al seu líder ni tampoc que el ple se suspengués. Els republicans, al mateix temps, defensaven que "no pot haver diputats de primera i de segona si estan en la mateixa situació".

La sorpresa del vot dividit de JxCat

Després d´un recés de 15 minuts i d´una ràpida visita del president de la Generalitat, Quim Torra, al despatx del vicepresident primer Josep Costa, la Mesa s´ha tornat a reunir. De nou, amb la proposta de Torrent sobre la Mesa, s´ha votat i la sorpresa ha saltat quan JxCat ha votat dividida. Costa ha optat per posicionar-se contra la mesura de Torrent al costat de Cs, i el secretari segon de la Mesa, Eusebi Campdepadrós, s´ha abstingut. Amb aquesta divisió de vot, hi havia tres vots a favor de la proposta (ERC i PSC), tres en contra (Cs i un de JxCat), i una abstenció (JxCat). La normativa estableix que si hi ha aquesta situació a la Mesa, es torna a votar, però el president no té vot de qualitat. Si no es desfà el desempat, la proposta sotmesa a votació decau. I és, justament, el que ha passat.

Així les coses, Torrent ha decidit que sense tenir clar com aplicar la interlocutòria i sense tenir suport suficient per a la seva proposta, preferia proposar a la Junta de Portaveus la suspensió del ple i, així, ajornar la decisió per a passat l´estiu. Les qüestions més urgents que haurien d´haver-se tractat en aquest ple -com la convalidació d´una pròrroga pressupostària- aniran a la reunió d ela Diputació Permanent de l´1 d´agost, on cap dels implicats en la suspensió són membres i no existirà el problema que podia haver al ple. D´aquesta manera, previsiblement fins al setembre no tornarà a posar-se sobre la taula la qüestió de la substitució dels diputats i la delegació del seu vot.

A la sortida de la reunió, Campdepadrós ha volgut donar una explicació a la diferència de vot dins de JxCat, assegurant que ha estat una decisió acordada entre els dos membres de la Mesa de la formació per "visibilitzar" que volien fer una votació diferenciada per Puigdemont i altra per a la resta per tal que tinguessin una aplicació diferent de les mesures. A més, asseguren que amb un empat, políticament el missatge no és de rebuig total a la proposta de Torrent, sinó "de matís", i que això força la suspensió del ple que finalment hi haurà.

Quan la Junta de Portaveus acabi, s´oficialitzarà la suspensió de la sessió plenària i quedarà, així, tot ajornat.