El president nicaragüenc, Daniel Ortega, es va submergir aquest dijous en un bany de masses després de tres mesos de protestes antigovernamentals. Desenes de milers de seguidors de l'oficialisme es van concentrar a la plaça de la Fe de Managua per commemorar el 39 aniversari de la Revolució Sandinista.

L'ambient era festiu a la zona al migdia. Els venedors ambulants venien mocadors rojos i negres, els colors de l'oficialista Front Sandinista d'Alliberament Nacional, i samarretes amb la imatge de Che Guevara, mentre s'escoltava una cançó revolucionària i es repetia una consigna: «Es queda, es queda, Daniel es queda».

L'exguerriller i president ha criticat durament els bisbes de l'Església Catòlica que actuen com a mediadors en el suspès diàleg nacional. Ortega ha considerat els sacerdots com a opositors.

«Em va doldre que els meus senyors bisbes tinguessin aquesta actitud de colpistes», va assenyalar. «Ells es van desqualificar com a mediadors, com a testimonis, perquè el seu missatge clar va ser el cop», va afegir.

L'oficialisme creu que els manifestants opositors són «vàndals» i «terroristes» pagats per altres països amb l'objectiu d'enderrocar el Govern, un argument que va tornar a esgrimir Ortega.

«Hem enfrontat una conspiració armada i finançada per forces internes que tots coneixem i per forces externes que totalment identifiquem», va dir el president, apuntant a Washington.

Va criticar, a més, les posicions abocades per opositors a Internet: «Ells diuen a les xarxes socials que van a matar el pare, la mare... fins als nens tendres (dels oficialistes) van assassinar, diuen. Quina cosa és aquesta! Això és propi d'una secta satànica. Si us plau, estimats bisbes, exorceixin aquests dimonis», va demanar Ortega.

Tres mesos de protestes han deixat més de 350 morts, segons les organitzacions locals de la societat civil. La Comissió Interamericana dels Drets Humans ha comptabilitzat 277 morts en el context de manifestacions.