Proactiva Open Arms va denunciar ahir davant el jutjat de guàrdia de Palma per omissió d'auxili i homicidi imprudent el capità d'un mercant i la Guàrdia Costanera de Líbia per un naufragi mortal del qual responsabilitza també Itàlia.

Tots els tripulants del vaixell de rescat Open Arms, inclòs el jugador de l'NBA Marc Gasol, van signar la denúncia després de desembarcar al matí al port de Palma Josefa, la supervivent del naufragi, dimarts passat, d'un vaixell de 9 metres amb unes 150 persones a bord, del qual culpen el responsable del mercant de bandera panamenya Triades, que el va abandonar abans de l'arribada de l'auxili.

També culpen els guardacostes libis que van socórrer els migrants de deixar al lloc on es va enfonsar la pastera les dues persones que van trobar mortes, una dona i un nen, i la camerunesa rescatada amb vida, per a la qual han demanat protecció a la Fiscalia com a testimoni dels fets, segons va explicar en roda de premsa el director de l'ONG, Òscar Camps.

Camps confia que el jutjat de Palma iniciï un procediment judicial que acabi assumint l'Audiència Nacional perquè es determinin les responsabilitats d'un «episodi de negligència absoluta» que atribueix directament al capità del mercant i al «suposat grup armat que es fa dir Guàrdia Costanera líbia», que «deixa persones vives en les seves operacions de rescat». A més, va subratllar que Itàlia i la Unió Europea deixen que Líbia, «un país sense Estat», es faci càrrec de les activitats de rescat davant de la seva costa amb mitjans escassos i a pesar de les sospites de connivència dels seus guardacostes amb els traficants.

Camps va recordar que el naufragi denunciat va tenir lloc a 80 milles de la costa de Líbia i a 90 de l'illa italiana de Lampedusa. Camps va criticar la negativa d'Itàlia i Malta que desembarquessin en els seus ports els cadàvers i la supervivent rescatada i va rebutjar la «campanya de desprestigi» que pateix la seva organització per part de mitjans i autoritats italians.