El mosquit Aedes japonicus ha arribat per primera vegada a Espanya i al sud d'Europa, segons revela el primer informe d'Avaluació Ràpida de Risc emès pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries aquest mes de juliol, fruit de l'alerta rebuda des d'Astúries a través de la plataforma Mosquit Alert, va informar el Creaf ahir en un comunicat.

Al començament de juny, la plataforma de ciència ciutadana Mosquit Alert va rebre una foto d'un mosquit sospitós a través de l'app, enviada des de la zona del concejo de Siero, al Principat d'Astúries. Després de rebre aquesta primera notificació es va sol·licitar a la persona l'enviament per correu d'exemplars d'adults i larves, a partir dels quals es va confirmar la sospita. Posteriorment, es va dur a terme una inspecció de camp al lloc de la troballa liderada pels entomòlegs de Mosquit Alert juntament amb membres de l'equip entomològic de la Universitat de Saragossa i responsables del projecte de Vigilància Entomològica del ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

La «major preocupació» de l'arribada del mosquit Aedes japonicus és que, «a banda de causar molèsties amb les seves picades, similars a les dels altres mosquits, té la capacitat de transmetre diversos virus, entre ells el del Nil Occidental», segons el CREAF. Això no obstant, els experts i les autoritats han remarcat que «en aquest moment el risc que aquest mosquit pugui transmetre malalties de forma autòctona a Espanya és molt baix».