n Les sol·licituds d'informes d'arrelament d'immigrants han crescut el 20% el primer semestre d'aquest any a Catalunya a causa d'una augment de la demanda de regularització, mentre que les sol·licituds d'informes d'esforç d'integració s'han reduït el 25%.

L'adjunt a la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Carles Macian, va atribuir ahir el contrast a una més baixa sensació de «risc de pèrdua» de la residència d'estrangers. Segons l'informe d'activitat en matèria d'accés a la ciutadania de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania del primer semestre del 2018, el recurs relacionat amb els informes d'esforç d'integració «no s'aprofita suficientment per evitar la irregularitat sobrevinguda».

En la petició d'aquest tipus d'informes, guanyen pes relatiu els sol·licitants procedents d'Hondures (a causa de la situació d'inestabilitat política que viu el país) i de l'Índia, mentre que perden pes els sol·licitants del Pakistan, el Senegal i Bolívia, mantenint-se en primera posició els ciutadans del Marroc.

Si bé durant el 2017 la Generalitat va ajudar més de 19.700 persones en tràmits d'estrangeria, des de principi d'any ha atès 12.252 nous expedients d'estrangeria i 13.223 consultes especialitzades en aquest tipus de legislació.

L'any passat va iniciar 971 expedients de reconeixement de títols universitaris de persones estrangeres i enguany ho ha fet en 629 casos, la majoria dones qualificades d'entre 30 i 45 anys.