n El ministre d'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini, va afirmar ahir que el Govern que formen la Lliga i el Moviment 5 Estrelles (M5S) estudia la recuperació d'un servei militar o civil obligatori per a joves, «per recordar als nostres fills que, a més de drets, també hi ha deures». Tot i que la ministra de Defensa, Elisabetta Trenta, del M5S, ja s'ha expressat en contra d'aquesta mesura per considerar-la «no adequada per a aquests temps», Salvini va insistir en la seva proposta durant un acte a Lesina, on va inaugurar una nova seu de la Lliga.

Salvini, que també exerceix de viceprimer ministre, va escriure en el seu compte de Twitter: «Reintroduir el servei militar i civil per recordar als nostres fills que, a més de drets, també hi ha deures. Hi esteu d'acord?».

El debat se suma a altres propostes similars que han sorgit en els darrers mesos a Europa. A França, el president, Emmanuel Macron, s'ha mostrat partidari de recuperar un servei obligatori no necessàriament militar, i una facció de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) d'Angela Merkel també ha advocat per una iniciativa similar a Alemanya.

En aquest sentit, la ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyen, va assegurar que s'oposa a tornar a introduir el servei militar obligatori al país, tot i que en els últims mesos el suport popular a la mesura ha augmentat. «En el que ens hem de centrar és a estabilitzar països en conflicte com Mali o l'Iraq per evitar el caos», va afegir.