La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar ahir atorgar a l'instructor de la causa contra el procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, l'empara que aquest havia sol·licitat per la citació per al 4 de setembre que li ha fet un jutge belga a instàncies de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Aquest suport suposa sol·licitar als ministeris de Justícia i Afers Estrangers que actuïn a través de l'Advocacia de l'Estat «per assegurar la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola davant la demanda civil presentada contra el jutge».

L'acord suposa posar l'assumpte en coneixement dels ministeris citats «perquè adoptin les mesures necessàries per assegurar la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola davant els tribunals del regne de Bèlgica».

Fonts del CGPJ van explicar que les mesures podrien incloure la personació dels Serveis Jurídics de l'Estat o, fins i tot, la designació d'un advocat que representi Llarena a Bèlgica. Llarena va demanar al CGPJ que l'emparés en relació amb una demanda civil presentada el juny en aquest país per Puigdemont i quatre dels seus exconsellers, que el van acusar civilment davant la justícia belga de falta d'imparcialitat i de vulnerar la seva presumpció d'innocència. La demanda va ser admesa i un jutge ha citat el magistrat Llarena el proper 4 de setembre.

L'empara del Consell davant el que l'òrgan de govern dels jutges considera «un atac planificat a les condicions d'independència en què desenvolupa la seva tasca jurisdiccional» consistirà també en arbitrar les mesures relatives a la integritat econòmica del magistrat. És a dir, que l'Estat assumeixi la condemna -Puigdemont li reclama un euro simbòlic- i les costes que es derivin d'una eventual condemna civil. L'acord va ser aprovat amb els vots a favor del president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, i dels vocals José Antonio Ballester, Rafael Mosso, Juan Martínez Moya, Juan Manuel Fernández, José María Macías i Pilar Sepúlveda. La vocal Concepció Sáez -designada per IU i que conclou aquest mateix dijous la seva tasca en l'òrgan després de ser fitxada pel ministeri de Justícia- va votar-hi en contra.

L'òrgan de govern dels jutges, a qui Llarena va dirigir la seva sol·licitud d'empara el 30 de juliol, qualifica així la demanda presentada contra el magistrat davant els tribunals belgues per Puigdemont i els exconsellers del Govern català Meritxell Serret, Antoni Comin, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

Els processats afirmen que la instrucció de Llarena suposa una vulneració flagrant de la seva presumpció d'innocència i de la llibertat d'acció política, i afegeixen que acusar-los de rebelió, segons el Codi Penal espanyol, ofèn el seu honor, la seva integritat política i moral i el fonament mateix de la seva acció política, concloent que el magistrat ha de reparar íntegrament el dany causat a Bèlgica.