? El catedràtic del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) Jorge Mira i el físic de la Universitat de Sevilla José María Martín Olalla van coincidir que la decisió de la Comissió Europea de proposar l'eliminació del canvi d'hora bianual a tota la UE «és un pas enrere» que «trenca l'estabilitat horària a Europa». Mira va qualificar la decisió com un «pas enrere» que retorna els ciutadans a «l'època de l'edat mitjana», a través de la «imposició» d'idees de «gent que concep que la Terra és plana».

«La raó del canvi d'hora és que el planeta gira amb el seu eix de rotació desviat respecte de l'eix de l'òrbita, de manera que la diferència entre el dia i la nit és molta», va assegurar Mira, qui va afegir que a Galícia la diferència entre el dia i la nit al solstici d'estiu és de sis hores i 40 minuts i «només tres mesos després» aquesta diferència passa a ser de zero hores.

Posant com a exemple Barcelona, si es manté l'horari d'estiu, el dia 21 de desembre (solstici d'hivern) el sol sortiria a un quart de deu del matí i es pondria cinc minuts abans de dos quarts de set de la tarda. Si es tornés a l'horari d'hivern (+1), el sol sortiria a un quart de nou del matí i es pondria cinc minuts abans de dos quarts de sis de la tarda.