El líder de l'autoproclamada República de Donetsk, Alexandr Zakhàrtxenko, va morir ahir per un atac perpetrat en una cèntrica cafeteria de la ciutat ucraïnesa. Rússia i els separatistes prorussos acusen el Govern de Petro Poroshenko. A la tarda, una bomba va explotar a la cafeteria Separ, situada al carrer Pushkin, al cor de Donetsk. Zakhàrtxenko va resultar greument ferit i va ser traslladat d'urgència a un hospital pròxim on finalment va morir.

Zakhàrtxenko, de 42 anys, va dirigir les milícies idependentistes que l'abril del 2014 van ocupar la seu del govern de Donetsk. A partir d'aquí, va anar pujant en l'escalafó de l'administració rebel fins que el novembre d'aquest mateix any va guanyar unes eleccions que el van convertir en el cap del Consell de Ministres de l'autoproclamada república.

En els dos últims anys, ja s'ha informat diverses vegades sobre la seva suposada mort en diversos atacs. Aquesta vegada ha estat confirmada pels propis separatistes prorussos, així com per Moscou i Kíev.

D'acord amb l'agència de notícies russa Interfax, diversos ucraïnesos han estat detinguts per la seva presumpta implicació en aquest atac. Per ara, es desconeixen els detalls sobre la seva pertinença a algun grup armat o força regular.

Un portaveu del comandament rebel de Donetsk va informar Sputnik, l'agència de notícies oficial de Rússia, que totes les forces de l'autoproclamada república estan en màxima alerta». «L'enemic no té possibilitats d'aprofitar la situació i violar les nostres fronteres», va afirmar.

El buit de poder deixat per Zakhàrtxenko ja ha estat cobert amb la designació del fins ara viceprimer ministre rebel, Dimitri Trapeznikov, com el seu successor. Exercirà «provisionalment» les atribucions del càrrec, ha explicat la Caserna General de Defensa Territorial de Donetsk.

El president rus, Vladímir Putin, va ser el primer líder internacional en reaccionar i ho ha fet per expressar el seu condol a la família i els amics de Zakhàrtxenko.

Putin va aprofitar l'ocasió per ratificar el suport de Rússia a Donbas, la regió formada per les províncies ucraïneses de Donetsk i Lugansk, que des del 2014 es considera una entitat independent d'Ucraïna, cosa que rebutgen el govern de Poroshenko i la comunitat internacional.

D'altra bnada, el president del parlament independentista de Donetsk, Denis Pushilin, va assegurar que «es tracta d'una nova agressió per part d'Ucraïna». «Per desgràcia, el cap de la República Popular de Donetsk (...) ha mort en un atac terrorista», va anunciar l'agència de notícies DONEN-News, controlada pels insurgents prorussos. El portaveu militar citat per Sputnik va anar un pas més enllà i va asseverar que «és un atac terrorista encaminat a desestabilitzar la situació a Donetsk».