La coalició internacional contra els rebels iemenites que lideren l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units va admetre ahir que el bombardeig del mes passat contra un autobús escolar que va matar 51 persones, entre elles 40 nens, va ser «injustificat».

Aquestes són les declaracions que va fer l'assessor jurídic del comitè d'avaluació d'incidents de l'aliança militar, Mansur Ahmed al-Mansur, ahir en una roda de premsa, en què va assegurar que ja ha començat una investigació perquè els responsables de la massacre hagin de respondre davant la justícia.

L'atac aeri va tenir lloc el 9 d'agost a la província de Sada, sota control dels hutis, i va provocar la condemna pràcticament unànime de les Nacions Unides, governs i organismes humanitaris.

Un «fracàs»

Al-Mansur va explicar que l'operació va ser un fracàs. Segons la primera versió saudita, l'ordre de l'atac va arribar després de rebre informació de fonts d'intel·ligència que asseguraven que el vehicle transportava, en realitat, insurgents entrenats.

Després, els saudites van indicar que el bombardeig anava dirigit contra les posicions rebels des de les quals es va llançar un míssil contra la ciutat saudita de Jizan, una acció que va provocar un mort i 11 ferits.

Ara, segons l'assessor, es reconeix que «hi va haver un retard a l'hora de preparar l'avió de combat, i es va perdre l'oportunitat d'atacar el que havia de ser un objectiu militar a camp obert per evitar danys col·laterals», va explicar al-Mansur .

Després de l'atac, fins i tot el Congrés dels EUA va demanar replantejar-se la col·laboració entre l'exèrcit nord-americà i la coalició saudita, sota la presumpció que el bombardeig podria haver estat constitutiu d'un crim de guerra.

La guerra del Iemen, que va començar el 2015, ha provocat més de 10.000 morts, segons un informe de la coalició saudita.