n El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, assegura en una entrevista a l'ACN que l'ambient polític amb què s'arribi a la celebració del judici de l'1-O pot condicionar la sentència judicial. Iceta insta els partits independentistes a reflexionar «si volen arribar al judici amb un context d'hostilitats i ruptura o amb un de recerca de solucions». «L'ambient sí que depèn dels polítics, però les decisions les pren el jutge», admet.

En aquest sentit, el socialista afirma que si es planteja una estratègia de ruptura que dona continuïtat al que ha portat al procediment judicial «això dona un color», i si la via que s'emprèn és una altra «pot donar un altre color».

En tot cas, Iceta insisteix que la decisió correspon només als jutges. A la mateixa entrevista, el líder del PSC fa una crida als sobiranistes a no «colonitzar» l'espai públic ni a «esborrar» altres expressions polítiques. Pel que fa als llaços grocs, afirma que els respecta i que ni els «trauria ni en posaria», però acusa Cs d'«atiar» els conflictes. «Cs s'han trobat que fins i tot el PP els ha dit que no els seguirà en aquest camí», assegura Iceta.