El Govern argentí ha revisat la seva senda fiscal per als pròxims exercicis amb l'objectiu d'arribar a l'«equilibri fiscal» primari, abans del pagament d'interessos del deute, el 2019, un any abans del previst, amb l'objectiu de recuperar la confiança dels mercats i negociar amb el Fons Monetari Internacional (FMI) un avançament dels fons disponibles.

«L'any 2019 convergirà l'equilibri fiscal abans del pagament d'interessos», va anunciar en roda de premsa el ministre argentí d'Hisenda, Nicolás Dujovne, que va recordar que «abaixant el dèficit es redueix la necessitat d'emetre deute, i així som menys dependents del que passa al món».

D'aquesta manera, el nou camí fiscal que agafa el Govern argentí preveu arribar a l'equilibri fiscal abans del pagament d'interessos el 2019, davant del dèficit de l'1,3 % projectat per l'any que ve en les anteriors previsions, el que suposarà un estalvi extra de 6.000 milions de dòlars (5.167 milions d'euros), mentre que el 2020 s'arribarà a un superàvit primari de l'1 %, en lloc de l'equilibri anticipat prèviament, el que implicarà un estalvi addicional de 5.200 milions de dòlars (4.478 milions d'euros).

Aquest ajust de 2,6 punts percentuals del PIB en l'exercici de l'any 2019 serà dut a terme mitjançant un ajust del 0,7 % en les inversions de capital i del 0,5 % del PIB en subsidis econòmics, mentre que el Govern retallarà un 0,2 % les seves despeses operatives, així com la partida d'altres despeses corrents.

Així mateix, el ministeri d'Hisenda preveu aconseguir un ajust del 1,1 % del PIB mitjançant la imposició d'un gravament als drets d'exportació, amb el qual es fixarà una taxa de quatre dòlars per cada dòlar a les exportacions primàries i de tres dòlars a la resta d'exportacions, que tindran caràcter «transitori» i estarà en vigor entre el 2019 i el 2020.

La recaptació addicional prevista pel ministre en relació amb aquest nou dret d'exportació transitori serà de 68.000 milions de pesos (1.582.000 d'euros) el 2018 i de 280.000 milions de pesos (6.513 milions d'euros) el 2019.

«Aquest equip està deixant tot al camp perquè l'Argentina tiri endavant i sortirem enfortits d'aquesta situació», va assegurar Dujovne, que va acusar l'anterior Govern argentí liderat per Cristina Fernández de Kirchner d'haver saquejat el país.