Prop d'un milió de persones han sortit al carrer aquest dimarts 11 de setembre per tornar a celebrar una diada multitudinària i reivindicativa, omplint l'avinguda Diagonal amb estelades i crits d'«Independència», però sobretot, «Llibertat, presos polítics». En aquest espai pots seguir la Diada 2018 en directe, amb un recull de les principals notícies i testimonis d'aquest 11-S .

19.45 h

Mauri reclama «unitat, sentit d'estat, rigor i fermesa» als polítics independentistes

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha respost la demanda de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que des de l'escenari de la manifestació independentista per la Diada d'aquest dimarts ha demanat al Govern que es prepari per un "embat" i que no implori permisos "que no arribaran mai". En un contacte amb la premsa després de la mobilització, Torra ha secundat la petició de les entitats: "Marcel Mauri [Òmnium] i Elisenda Paluzie [ANC] tenen tot el dret del món d'exigir-nos als polítics que anem fins al final, i això és el que farem". A més, el cap del Govern ha preguntat al president espanyol, Pedro Sánchez, si la resposta d'Espanya serà "sempre la mateixa" després d'una nova mobilització de l'independentisme per la Diada.

19.26 h

Paluzie demana al Govern que es torni a preparar per un «embat»

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha conclòs la manifestació de les entitats per la Diada amb un discurs que ha aprofitat per reclamar al Govern de la Generalitat i les formacions polítiques independentistes "que prioritzin l'interès col·lectiu al de partit". En aquest sentit, ha demanat a l'executiu del president Quim Torra que "faci balanç del que es té i del que no" per aconseguir la independència i que "es torni a preparar per a un nou embat democràtic". "No passeu del discurs 'de la llei a la llei' a dir que tot ho ha de fer la gent al carrer, ho hem de fer tots junts. Demanem que l'exili estigui unit, en un organisme que sostingui al República proclamada", ha afegit.

Paluzie demana al Govern que es torni a preparar per un «embat»

Paluzie demana al Govern que es torni a preparar per un «embat»

A més, la presidenta de l'ANC ha exigit a l'independentisme polític i institucional que "no es malbarati el que s'ha fet, les victòries aconseguides i especialment l'1-O". "No dieu que no era un referèndum, que hem d'implorar permisos que no arribaran mai", ha etzibat, rebent l'aplaudiment dels milers d'assistents a la mobilització de la Diagonal.

19.05 h

Es comença a buidar la Diagonal després de finalitzar l'acte de la Diada

A quarts de set de la tarda els participants a la Diada per la República han començat a abandonar la Diagonal de Barcelona després que s'hagi posat punt i final a l'acte. El cant d''Els Segadors' a l'escenari principal ubicat a Palau Reial ha marcat la finalització de la Diada, que enguany ha estat marcada per la reivindicació del mandat de l'1 d'octubre. Durant tres hores la Diagonal s'ha omplert de gom a gom i a les 17.14 hores una onada de so ha travessat aquesta artèria de la ciutat de Barcelona per enderrocar un mur que simbòlicament volia representar la superació d'obstacles per fer efectiva la República catalana.

18.10 h

Un milió d'assistents, segons la Guàrdia Urbana

La manifestació de la Diada per la República Catalana ha congregat al voltant d'un milió de persones segons la xifra que ha comptabilitzat la Guàrdia Urbana de Barcelona. Els concentrats han ocupat uns sis quilòmetres de recorregut entre la Plaça de les Glòries i el Palau Reial, que a banda de reclamar la república han cridat per l'alliberament dels polítics independentistes presos i pel retorn dels exiliats. La concentració d'aquest any, organitzada per ANC i Òmnium, ha tingut com a tret distintiu una onada de so fictícia que ha recorregut tot el tram fins a arribar a tombar un mur al capdavant de la concentració, com a símbol dels obstacles superats i a superar per fer efectiva la República catalana

18.02 h

La Diagonal segueix pràcticament plena

A les sis de la tarda, els trams de la Diagonal encara tenen força gent i segueixen els crits de «llibertat, presos polítics i independència».

17.14 h

La gran onada de so omple la Diagonal de punta a punta

A les 17.14 hores ha començat la gran onada de so que recorrerà la Diagonal de punta a punta per reivindicar el mandat de l'1 d'octubre. Pocs minuts abans de l'hora prevista, el toc de matines ha anunciat que els concentrats es quedessin en silenci i abaixessin els cartells i les pancartes i seguidament tres diables de Pallejà han disparat el coet que ha marcat el tret de sortida a l'onada de so. L'actor Toni Albà ha acompanyat els diables a l'escenari per avisar als participants que començava l'acció. Està previst que l'onada trigui sis minuts en recórrer tota la Diagonal, des de Plaça de les Glòries fins al Palau de Pedralbes.

16.56 h

La Diagonal, totalment plena

La Diagonal de Barcelona ja està plena de gom a gom minuts abans d'arrencar oficialment l'acte de la Diada per la República Catalana. Aquesta artèria de la ciutat s'ha omplert a vessar de punta a punta, des de la Plaça de les Glòries fins a Palau Reial. En total, els participants s'han repartit en 38 trams -tenint en compte que hi ha un tram zero-. A les 17.15 hores es donarà el tret de sortida a una gran onada de so que, en arribar al destí final, enderrocarà un mur per simbolitzar que els ciutadans poden superar els obstacles per implantar la República com a objectiu final. Els concentrats vesteixen la samarreta de color corall, inspirada en el color de les brides de l'urna de l'1-O, i van carregats amb estelades i pancartes amb diferents missatges.

16.42 h

L'Abat de Montserrat demana que «no es perdi el clima de respecte i de convivència» amb motiu de la Diada

El pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha demanat en l'homilia que ha pronunciat aquest 11 de setembre que "no es perdi el clima de respecte i de convivència que des de fa molts anys hi ha hagut en la societat catalana". Amb motiu de la celebració de la Diada, ha dit Soler, "és important que ningú no es deixi portar per l'apassionament o l'agressivitat i que tots contribuïm a fer-los minvar quan apareixen de tant en tant". De fet, l'Abat de Montserrat creu que "cal respectar les idees dels qui pensen diferent i tractar de comprendre les seves raons". "A través d'un diàleg sincer i respectuós es podran arribar a trobar els mecanismes adients per afrontar d'una manera enraonada els diferents aspectes del present i futur del nostre país", ha reblat.

16.20 h

L'Eixample s'omple d'autocars i participants a la manifestació de la Diada

Els carrers de l'Eixample de Barcelona s'han omplert aquest dimarts al migdia de participants a la manifestació de la Diada organitzada per l'ANC, que ha triat com a gran escenari per enguany l'Avinguda de la Diagonal. Centenars d'autocars que han traslladat a la capital catalana manifestants d'arreu de Catalunya es troben estacionats en llargues fileres en carrers com el d'Aragó, Mallorca, València i Aribau, mentre que s'han vist a les boques del metro del centre de la ciutat molts participants abillats amb les samarretes de color corall de la mobilització, batejada pels organitzadors com la 'Diada per la República Catalana'.

15.55 h

La Diagonal es comença a omplir

La Diagonal de Barcelona ha començat a omplir-se gairebé dues hores abans de l'hora oficial d'inici de la Diada per la República Catalana. L'organització ha demanat que els participants es vagin col·locant al seu tram -entre el 0 i el 37- a partir de les quatre de la tarda perquè puntualment a les 17.14 hores pugui començar l'onada de so. En total, seran aproximadament 6 quilòmetres de recorregut des de la Plaça de les Glòries fins al Palau de Pedralbes. A l'hora assenyalada, l'espetec d'un coet trencarà el silenci al tram 37 i es generarà una gran onada sonora que anirà avançant i creixent progressivament fins arribar al tram 0. A mesura que l'onada avanci, els assistents alçaran les pancartes i cartells que hagin portat per fer sentir la seva veu. En arribar a l'escenari, es farà caure un mur per simbolitzar que els ciutadans poden superar els obstacles per implantar la República com a objectiu final.

14.22 h

Circulació intensa de vehicles en algunes vies per accedir a Barcelona i a la C-55

Les vies d'accés de Barcelona registren aquest migdia alguns punts circulació intensa de vehicles que es dirigeixen al centre amb motiu de la manifestació convocada per l'ANC a la Diagonal. Segons el Servei Català de Trànsit, s'han registrat entre un i dos quilòmetres de circulació lenta o retencions a la C-58, a Montcada i Reixac, a la C-17 a l'Ametlla el Vallès i a la C-25, la C-37 i l'A-2 amb motiu d'una marxa lenta de motoristes, en direcció a la capital catalana. Així mateix, també hi ha circulació intensa a la C-55 a Manresa. Pel que fa la mobilitat amb metro pel centre de la ciutat, el servei funciona amb normalitat, segons TMB. A partir de les dues del migdia, ha quedat reforçat i serà l'habitual en un dia feiner.

14.10 h

Torrent i Aragonès, després de visitar Forcadell: «Cap democràcia pot aguantar una presidenta del Parlament a la presó»

El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, s´han reunit aquest dimarts al migdia amb Carme Forcadell a la presó de Mas d´Enric, al Catllar (Tarragonès). Després d´una visita de poc més d´una hora, Torrent ha afirmat que "cap democràcia" pot mantenir una presidenta "legítima i que ha promogut el parlamentarisme" tancada entre reixes. Segons Torrent, Forcadell els ha traslladat el missatge que cal viure la Diada amb "llibertat" i des de "la pau, el pacifisme i el civisme demostrats tots aquests anys". Per la seva banda, el vicepresident Aragonès ha justificat la seva visita al centre penitenciari per constatar que "aquesta no és una Diada normal perquè hi ha presos i exiliats per causes polítiques". Tots dos han reconegut també a Forcadell que impulsés les mobilitzacions "més massives" que s´han registrat al continent europeu.

13.54 h

Borrell admet que preferiria que els polítics processats no estiguessin en presó preventiva

El ministre espanyol d´Afers Exteriors, Josep Borrell, ha assegurat aquest dimarts que "personalment" hauria "preferit" que el jutge considerés "altres mesures de precaució" que no fossin la presó incondicional dels polítics independentistes. "Políticament haurien estat preferibles altres mesures de precaució", ha repetit als mitjans de comunicació des d´Estrasburg, preguntat per unes declaracions fetes en aquesta línia durant una entrevista amb la BBC aquest dimarts. "Però el jutge ha pres aquestes mesures i cal respectar la seva independència", ha afegit matisant que "no pot ser que el govern espanyol decideixi sobre la llibertat dels presos". "Això sí que és negar la separació de poders", ha assegurat fent una crida a "deixar que els jutges treballin". "Hi ha risc de fuga o no? Home, hi ha gent que s´ha fugat, per tant el jutge ha de prendre mesures però jo no sóc qui per dir quines", ha sentenciat.

13.44 h

Marcel Mauri: «Malgrat els cops de porra i tenir gent a la presó la ciutadania torna a sortir al carrer amb la mateixa fermesa»

El vicepresident d´Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha considerat que la d´enguany és una Diada Nacional "especial" perquè "malgrat la repressió" de l´Estat la ciutadania "torna a sortir al carrer, amb la mateixa fermesa, dignitat i la voluntat de seguir avançant cap a la República". En declaracions des de la Festa per la Llibertat que l´entitat organitza al Passeig Lluís Companys, Mauri ha dit que és una "vergonya" que el president d´Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, sigui a la presó i ha afirmat que no s´aturaran fins que "mai més algú pugui anar a la presó per defensar la llibertat i els drets fonamentals". Mauri ha apuntat que la manifestació d´aquesta tarda a Barcelona serà "un èxit més important que els altres anys" i ha assegurat que Cuixart "s´emocionarà veient tanta gent als carrers".

13.36 h

La CUP diu que el referèndum pactat és un «engany»

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha dit aquest dimarts que la idea de celebrar un referèndum pactat amb l'Estat sobre la independència és "un engany" i ha lamentat la "confusió" de "bona part del moviment independentista" en relació amb aquesta possibilitat. Aragonès ha dit que aquest "no es pot fer" perquè "el règim del 78 no deixarà que el poble de Catalunya pugui fer un referèndum en el qual pugui exercir el dret a l'autodeterminació". "El camí de construcció de la República passa per la desobediència civil col·lectiva i la construcció de contrapoder", ha remarcat el diputat de la CUP en una atenció als mitjans de comunicació amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya.

13.21 h

Torra i Cunillera encapçalen l´ofrena floral de la Diada a la tomba de Rafael Casanova

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, han encapçalat aquest dimarts la tradicional ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova, a Sant Boi de Llobregat, amb motiu de la Diada Nacional. Les dues autoritats feia diversos anys que no assistien a aquest acte, que aquesta vegada ha estat marcat per les proclames del públic a favor de la "llibertat dels presos polítics" i per una ovació als Mossos d´Esquadra. La comitiva principal l´han completat l´alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, i el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, així com el director general dels Mossos d´Esquadra i representants de la direcció del PSC, Esquerra i ICV. Durant l´ofrena, l´alcaldessa ha apel?lat a "l´esperit catalanista de la manifestació de 1976", mentre que a la sortida de l´acte, en una fugaç atenció a la premsa, el president Torra ha reivindicat la "llibertat" de Catalunya. "Davant l´actual circumstància que viu el país, aquest és un poble que se sent lliure i es vol lliure", ha afirmat.

13.09 h

Centenars de busos viatgen cap a Barcelona

Des de tots els punts del territori viatgen a aquestes hores en direcció a Barcelona centenars d'autocars per traslladar milers de persones a la manifestació de la Diada que preveu omplir l'avinguda Diagonal. 160 d'aquests autocars surten de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, la Cerdanya, el Moianès i el Solsonès.

12.44 h

Xavier Garcia Albiol, titlla Torra d'«il·luminat»

El president del Partit Popular de Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a explicar les mesures "concretes" que aplicarà per frenar l'independentisme. Segons Albiol, aquesta és la principal tasca que té Sánchez per "garantir" que tots aquells que no són independentistes puguin seguir vivint a Catalunya "amb naturalitat i en pau". En referència al discurs del president Quim Torra, Xavier Garcia Albiol l'ha titllat d'"il·luminat" i ha assegurat que el seu crit a la resistència "només busca l'enfrontament". El president dels populars catalans també ha criticat que la Diada s'ha convertit en "la festa anual de l'independentisme" i això ha provocat que aquells que no hi combreguen n'hagin quedat "totalment exclosos".

{C}

Xavier Garcia Albiol, titlla Torra d'«il·luminat»

Xavier Garcia Albiol, titlla Torra d'«il·luminat»

12.09 h

El PNB assegura que «la repressió no és la solució»

El president del Partit Nacionalista Basc (PNB), Andoni Ortuzar, ha realitzat l'ofrena al monument de Rafael de Casanova per mostrar la seva "solidaritat" amb el poble català després "d'un any difícil", per l'aplicació de l'article 155 i els empresonaments de líders independentistes. Convidats pel PDeCAT als actes de la diada, Ortuzar ha assegurat que després d'aquest curs polític "s'ha demostrat que la repressió no és la solució" i ha demanat a l'Estat "política en majúscules" perquè del "diàleg se'n pot esperar" resultats però les "sentències exemplars" només "prolongaran el patiment" de la societat catalana. El partit capitanejat per David Bonvehí també ha convidat Compromís per Galícia, que en boca del seu secretari general, Juan Carlos Piñeiro, ha apostat per reeditar la coalició Galeusca de cara a les eleccions europees.

12.09 h

VÍDEO | Recull d'ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, a Barcelona

Imatges de les ofrenes del Govern, la Mesa del Parlament, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Tribunal de Comptes, el CAC i la CCMA.

{C}

Ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, a Barcelona

Ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, a Barcelona

11.59 h

L'ofrena de PxC a Casanova provoca protestes i escridassades dels independentistes

La presència del partit d'ultradreta Plataforma per Catalunya (PxC) ha provocat, un any més, moments de tensió durant la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova. Mentre el grup esperava per passar a fer el seu homenatge entre altres entitats i partits, han estat fortament escridassats i han rebut crits de "fora feixistes", sent arraconats fins al punt que els agents han hagut d'apartar-los del gruix de gent perquè esperessin en un altre punt. Posteriorment, han fet la seva ofrena, amb l'única bandera espanyola -sense l'escut de l'Estat- que s'ha vist a l'acte, encapçalats per la líder de la formació, Mònica Lora, i cridant al final "visca Catalunya hispànica". En aquest moment han tornat a ser escridassats i, en marxar, un jove que anava amb la comitiva de l'ANC ha retirat l'ofrena de PxC del monument. Finalment, ha estat recol·locat per un dels agents dels Mossos.

11.56 h

Els comuns avisen que l'existència de presos «dificulta el diàleg»

La portaveu parlamentària adjunta de CatECP, Jéssica Albiach, ha advertit aquest dimarts que l'empresonament dels dirigents polítics "dificulta l'existència del diàleg". Així ho ha assegurat en una atenció als mitjans després de l'ofrena floral dels comuns al monument de Rafael Casanova, a Barcelona, per la Diada. Per això, i com a "primer pas", la dirigent dels comuns n'ha demanat l'alliberament de forma "immediata", també perquè considera que mantenir-los en presó preventiva és "injust". Els comuns, que s'han sumat als actes institucionals de la Diada, excepte la Marxa per la llibertat d'aquest dilluns al vespre, com a "força catalanista i d'esquerres", consideren que l'Onze de Setembre és una data "assenyalada". A,quest any, però, ho qualifiquen d'"excepcional", precisament pels "presos polítics" i perquè l'arribada del PSOE a La Moncloa "obre una finestra d'oportuntiat".

11.30 h

Aragonès avisa Sánchez que «una de les condicions per al diàleg» amb l'Estat és la llibertat dels presos independentistes

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha volgut avisar aquest dimarts al president espanyol, Pedro Sánchez, que el "diàleg" entre l'Estat i la Generalitat es por veure dificultat si els polítics independentistes que són a presó continuen reclosos. "Una negociació en la que una de les parts està sota l'amenaça de presó preventiva o d'un ús polític de la justícia, no suposa un diàleg honest i sincer", ha assegurat, tot afegint que per a ell, "una de les condicions per a aquest diàleg -amb l'Estat- és que es pugui fer amb tothom en llibertat". "No tindria sentit que el govern espanyol vulgui afrontar un diàleg amb Catalunya amb els seus dirigents empresonats. Han de poder sortir en llibertat i retornar", ha sentenciat. Aragonès ha fet aquestes declaracions després de la tradicional ofrena al monument de Rafel Casanova.

10.59 h

Torrent crida a aprofitar la Diada per «reivindicar els anhels» dels ciutadans

El president del Parlament, Roger Torrent, ha cridat aquest dimarts a viure la Diada Nacional de forma "cívica i reivindicativa". "Aquesta és una Diada de tothom i per a tots, que tothom ha de poder viure com vulgui, amb qui vulgui i on vulgui, als carrers i sobretot amb llibertat, democràcia i pacifisme, podent reivindicar i dir quins són els anhels i objectius de cada ciutadà", ha sentenciat Torrent en declaracions a la premsa, després de la tradicional ofrena al monument de Rafel Casanova. En aqeust sentit, el president s'ha mostrat segur que tant la Diada com la manifestació de les entitats "es viuran amb civisme i en pau".

Torrent crida a aprofitar la Diada per «reivindicar els anhels» dels ciutadans

Torrent crida a aprofitar la Diada per «reivindicar els anhels» dels ciutadans

10.43 h

L'empresonament dels líders independentistes marca l'ofrena floral a la tomba de Josep Irla

Les institucions gironines han celebrat la tradicional ofrena floral a la tomba del president Josep Irla a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) amb un especial record als paral·lelismes entre la seva etapa i l'actual. El delegat del Govern a comarques gironines, Pere Vila, ha assegurat que les "decisions" que està prenent en els últims mesos l'estat espanyol condueixen a Catalunya "en un escenari ja conegut".

10.39 h

L'estàtua de Lluís Companys de Castellbell i el Vilar torna a aparèixer pintada

Coberta de pintura blanca. Així ha aparegut aquest Onze de Setembre l'estàtua de Lluís Companys situada a la plaça del barri del Burés de Castellbell i el Vilar, una figura que pateix freqüentment bretolades d'aquest tipus. La darrera va ser el 29 d'agost passat, quan algú la va embrutar de dalt a baix amb pintura vermella i hi va escriure la paraula 'Asesino'.

10.23 h

Iceta recomana «no posar condicions impossibles» al diàleg amb l'Estat

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a tot aquell que vulgui promoure el diàleg entre la Generalitat i l'Estat que "no posi condicions que el facin impossible", després que el seu grup fes la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova. "Res ha d'impedir el diàleg", ha opinat Iceta, que ha apostat per fer de les "dificultats evidents" un "estímul" per "fer les coses millor". El socialista ha reflexionat "sobre la necessitat de superar les divisions" entre catalans i, per fer-ho, ha proposat de "trobar un camí" que permeti "avançar en l'autogovern i en el finançament a través d'àmplies majories".

Iceta recomana «no posar condicions impossibles» al diàleg amb l'Estat

Iceta recomana «no posar condicions impossibles» al diàleg amb l'Estat

10.11 h

Rivera diu que la Diada hauria de ser una «festa autonòmica» i no una «jornada d´exclusió, odi i atac a Espanya»

El líder de Ciutadans, Albert Rivera ha assegurat aquest dimarts a través d´un missatge al seu copte de Twitter que la Diada hauria de ser la "festa autonòmica de tots els catalans" i ha acusat el nacionalisme de "segrestar-la" i convertir-la "en una jornada d´exclusió, odi i atac a Espanya". "Tan de bo tinguem un govern català que ens permeti tenir una Diada de tots", sentencia. Ciutadans no ha assistit als actes institucionals del Govern per la Diada i en celebrarà un de paral·lel aquest dimarts a Barcelona.

09.52 h

Artadi creu que l'Estat hauria d'adonar-se'n que «hi ha dos milions de mobilitzats» per la república després de la Diada

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha considerat aquest dimarts que la manifestació que les entitats sobiranistes han convocat per a la tarda d'aquest Onze de Setembre hauria de servir al govern espanyol de Pedro Sánchez per adonar-se'n que a Catalunya "hi ha més de dos milions de persones mobilitzades i determinades a reclamar la independència i a exercir el dret a l'autodeterminació". A més, creu que la cita posarà de relleu que es viu un escenari "amb presos, exiliats i una situació dramàtica" fruit d'un "Estat repressiu".

{C}

Artadi creu que l'Estat hauria d'adonar-se que «hi ha dos milions de mobilitzats» per la república

Artadi creu que l'Estat hauria d'adonar-se que «hi ha dos milions de mobilitzats» per la república

09.45 h

Sánchez demana una diada de «convivència»

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat aquest dimarts la Diada mitjançant una piulada a Twitter on aposta per un 11 de Setembre de "convivència, respecte, diàleg i entesa". "Que aquest 11 de setembre sigui un dia de celebració i orgull per una cultura, una llengua i una història que uneix tots els catalans i catalanes. Per la convivència, el respecte, el diàleg i l´entesa", escriu per tancar en català amb: "Bona Diada 2018 a tothom!".

09.02 h

Comencen les tradicionals ofrenes al monument a Rafael Casanova

Institucions, partits polítics i societat civil han donat aquest matí el tret de sortida a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya amb les tradicionals ofrenes al monument a Rafael Casanova. Al llarg de la jornada matinal, diversos representants de la societat civil i política faran les seves ofrenes davant del monòlit, situat a la cruïlla dels carrers Ali Bei i Ronda de Sant Pere de la capital catalana, just en el punt on el conseller en cap de Barcelona va caure ferit l'11 de setembre de 1714 durant la Guerra de Successió.

Dels primers a fer l'ofrena han estat els membres del Govern, amb el president Quim Torra al capdavant. Posteriorment, ha estat el torn de la Mesa del Parlament, amb el president Roger Torrent. L'any passat l'Onze de Setembre es va centrar en reivindicar poder votar en el referèndum de l'1-O i, aquest any, la Diada està marcada per la situació de líders polítics a la presó i a l'estranger.

07.59 h

Actes institucionals de la Diada 2018

9 h. Ofrena floral del Govern al monument de Rafael Casanova.

De 10 a 19 h. Jornada de portes obertes al Parlament.

D'11 a 20 h. Jornada de portes obertes a Palau.

10 set

22.42 h

Torra i Torrent encapçalen la «marxa per la llibertat» al centre de Barcelona

La Marxa per la Llibertat, encapçalada pels presidents de la Generalitat i del Parlament, ha arribat al voltant de les deu de la nit a la Plaça Sant Jaume, i ha estat rebuda per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Torra ha entregat la flama del Canigó al nét de Pompeu Fabra, Pompeu Rahola i Fabra, que ha estat acompanyat a l'escenari per familiars d'alguns dels presos. Tot seguit, s'han projectat imatges dels presos i "exiliats" a la façana del Palau de la Generalitat acompanyades per la lectura de versos sobre la llibertat. Una de les sorpreses de la nit ha estat l'aparició de Lluís Llach al piano, acompanyat per la ballarina Marta Carrasco. L'espectacle ha seguit amb les actuacions de Roger Mas, Paula Valls o Judit Neddermann mentre es projectaven imatges dels moviments migratoris i de les càrregues policials de l'1-O. El moment culminant ha arribat amb la interpretació de la cançó 'Agafant l'horitzó' de Txarango, que ha finalitzat amb la projecció de la paraula 'Llibertat' a la façana del Palau. La interpretació d''Els Segadors' ha posat punt i final a l'acte.

21.23 h

El 'Cant de la Senyera' ressona al Born Centre Cultural

La Marxa per la Llibertat que ha arrencat a dos quarts de nou del vespre des del Parc de la Ciutadella s'ha aturat mitja hora més tard al Born Centre Cultural per dur-hi a terme la part més institucional de l'acte de la Diada Nacional de Catalunya. Durant el recorregut s'han pogut sentir crits de 'Llibertat presos polítics' i 'Independència' i el president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat rebut amb crits de 'President' i 'Llibertat' a la seva arribada al Born. Torra ha passat revista a la Guàrdia d'honor del cos dels Mossos d'Esquadra i, tot seguit, s'ha hissat la bandera al pal que mesura 17,14 metres i que es troba a l'esplanada del Born. L'acte ha clos amb la interpretació d''El Cant de la Senyera' per part del Cor Jove de l'Orfeó Català.

21.07 h

Torra compara la «cruïlla» actual amb fa 300 anys: «O resistim o ens conformem davant la por, les presons i l'exili»

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparat la "nova cruïlla històrica" actual amb la de fa 300 anys quan es va decidir entre "la submissió o la resistència a Felip V".

Discurs de Quim Torra per la Diada 2018

Discurs de Quim Torra per la Diada 2018

"Ens cal decidir si davant les injustícies, les amenaces, la por, la violència, les presons i l'exili ens conformem o resistim i avancem", ha manifestat en el discurs institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. El president català ha posat en valor que cada vegada que el poble català ha caigut, s'ha tornar a alçar i a posar en marxa

21.07 h

Torra compara la «cruïlla» actual amb fa 300 anys: «O resistim o ens conformem davant la por, les presons i l'exili»

El president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat aquest dilluns el model educatiu català i ha avisat que "no trontollarà" tot i els "intents" de fer "trontollar" un gran acord social i la principal eina de cohesió social del país. Durant l'acte de lliurement de la Medalla d'Honor del Parlament a l'Associació de Mestres Rosa Sensat, Torrent ha fet una crida a "deixar treballar en pau" als mestres i els ha convidat a explicar "com veuen l'educació del país".

20.57 h

Torrent: «Hi ha qui intenta fer trontollar l'escola i això no passarà»

'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha anunciat que ja s'han omplert tots els trams de la manifestació d'aquest 11 de setembre a la Diagonal de Barcelona, amb 460.000 inscrits. L'esdeveniment té l'objectiu, segons indiquen els organitzadors, de "reclamar el mandat de l'1 d'octubre". Pel que fa a la xifra d'autocars contractats, l'ANC afirma que n'hi ha 1.500. A banda, indica que s'han venut 275.000 samarretes commemoratives de l'efemèride d'aquest dimarts.

19.25 h

Torra i el Govern fan l'ofrena floral al Fossar de les Moreres

El president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers del Govern han protagonitzat una ofrena floral al simbòlic Fossar de les Moreres, al barri Gòtic de Barcelona. Tant a l'arribada de Torra com a la dels consellers, els assistents han rebut les autoritats amb aplaudiments i no han dubtat a saludar-los en cloure l'acte. L'ofrena, emmarcada en els actes per commemorar aquest dimarts la Diada Nacional, s'ha acabat amb la cantada de l'himne de Catalunya, Els Segadors.

17.57 h

El PP anima els madrilenys a penjar banderes espanyoles als balcons coincidint amb la Diada

El PP de Madrid ha posat en marxa la campanya 'Posa una banera al teu balcó' i anima els madrilenys a penjar banderes espanyoles coincidint amb la Diada i deixar-les fins al dia de la Hispanitat. Una iniciativa que ja va impulsar el grup popular a l'Ajuntament de Madrid l'any passat. A més, els populars repartiran banderes espanyoles des del 17 fins al 24 de setembre a la seu del partit, al carrer Gènova. Segons el PP, la campanya és un "gest per acompanyar els catalans en el dia de la Diada".

16.11 h

Enaire restringeix l'espai aeri sobre la Diagonal durant la manifestació

Segons informa l'ens gestor de navegació aèria, només podran sobrevolar l'espai aeri de la capital catalana les forces i cossos de seguretat de l'Estat i les televisions autoritzades. Enaire també matisa que és una mesura activada per motius de seguretat i que és habitual en aquests casos.

15.09 h

Cs no assistirà a cap acte del Govern per la Diada

El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha assegurat que la formació taronja no assistirà a cap acte institucional del Govern per la Diada i ha avançat que n'organitzaran un de paral·lel a Barcelona amb la presència d'Albert Rivera i Inés Arrimadas. "El nostre acte insistirà en el missatge que lluny de l'enfrontament i la divisió s'ha d'apostar per la unió i la concòrdia", ha comentat Carrizosa. "El procés s'ha carregat moltes coses però una de les més clares ha estat l'11 de setembre", ha reflexionat en veu alta el portaveu de Cs al Parlament.

14.02 h

El tronc central de l'avinguda Diagonal, tallat des d'aquesta mitjanit a l'altura de Pedrables

Circular per la calçada central de l'avinguda Diagonal a l'altura del Palau Reial de Pedrables estarà prohibit a partir de mitjanit d'aquest dilluns 10 de setembre, per tasques de muntatge de l'escenari de la manifestació de la Diada 2018 convocada per l'ANC. Consulta aquí totes les afectacions del trànsit per la manifestació de Barcelona.

13.27 h

Vigília de la Diada a Manresa sense l'estelada

A la plaça de l'Onze de Setembre de Manresa encara no hi ha l'estelada que ha de presidir l'acte institucional de la Diada de demà dimarts. L'Ajuntament s'ha compromès a posar-la abans de la cerimònia.

13.01 h

L'Esquerra Independentista creu que el Govern no està disposat a «plantar cara» a l'Estat

L'Esquerra Independentista (EI) considera que ni el Govern, ni la Mesa ni el propi Parlament no estan disposats a "plantar cara" a l'Estat per exercir l'autodeterminació. En un comunicat d'aquest dilluns al matí, previ a la Diada, les organitzacions que formen part de l'EI afirmen que l'encaix a Espanya és "impossible" i que negociar-hi és una "quimera". Així, consideren que les institucions catalanes no són "veritablement útils" per assolir la independència. És per això que demanen que la Diada de l'11-S marqui l'inici d'una "ofensiva popular" per recuperar drets que s'estan arrabassant -segons afirma el text-, una estratègia que creuen que no pot passar pel Parlament sinó "per la gent". Signen el manifest Alerta Solidària, Arran, la CUP, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), Endavant i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

12.11 h

Torrent: «De què serveix la competència entre independentistes?»

El president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat aquest dilluns, en una entrevista a Ràdio 4, que els independentistes es preguntin "de què serveix la competència interna". "De què serveix que ens barallem i acusem de determinades coses? Si l'objectiu és, entre tots, ser més, anar a sumar més sensibilitats, de que serveix que ens mantinguem en aquest cercle i ens acusem de coses?", ha sentenciat, dirigint-se especialment als que critiquen partits com el seu, Esquerra Republicana, des de posicions sobiranistes. Per a Torrent, el que cal és "anar a les fronteres electorals" perquè "és molt més productiu plantejar això" que criticar internament l'independentisme. En aquest sentit, ha recordat que "tot el temps que dediquen els independentistes a criticar-se no el dediquen a explicar-se als altres".

10.36 h

Actualització d'inscripcions a la Diada 2018: 440.000

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha actualitzat les xifres a un dia de la manifestació de la 'Diada per la República'. "Ja hi ha 440.000 inscrits, 270.000 samarretes venudes i 1.500 autocars plens", ha precisat Paluzie als micròfons de Catalunya Ràdio. La presidenta de l'ANC ha negat, a més, que demà hi hagi en marxa cap recollida de diners pels presos per part de l'entitat:

10.23 h

Junqueras no veu «dreceres» per assolir la independència sense un referèndum pactat

L'exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha afirmat que no veu "dreceres" per assolir la independència sense un referèndum pactat. El president d'ERC ha respost les preguntes del programa 'Els matins' de TV3 des de la presó de Lledoners, i el programa les ha llegit aquest dilluns al matí. Junqueras també assegura que no veu "cap benefici" a un hipotètic avançament electoral a Catalunya. L'exconseller d'Economia també dona per fet que no tindrà un judici "just" i subratlla que no demanarà l'indult si rep una sentència condemnatòria perquè es considera innocent.

09.52 h

Setze marxes de torxes al Bages i al Moianès

Les Marxes de Torxes per la República desfilaran aquest dilluns, 10 de setembre, a setze poblacions del Bages i el Moianès: Artés, Balsareny, Callús, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Castellnou de Bages, l'Estany, Manresa, Monistrol de Calders, Navarcles, Navàs, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor i Santa Maria d'Oló. Consulta els horaris.

07.58 h

Més de 400.000 inscrits a la Diada 2018

La manifestació de la Diada ha superat les 400.000 inscripcions, segons fonts de l'Assemblea, entitat que organitza la mobilització junt amb Òmnium i l'ACM. Ja hi ha més de 1.350 autocars contractats i les samarretes venudes superen les 260.000.

07.00 h

Actes institucionals de la Diada

Dilluns 10 de setembre

18 h. Ofrena floral a la formació de la Guàrdia d'honor dels Mossos al Fossar de les Moreres.

19 h. Lliurament de la Medalla d'Honor del Parlament.

Dimarts 11 de setembre

9 h. Ofrena floral del Govern al monument de Rafael Casanova.

De 10 a 19 h. Jornada de portes obertes al Parlament.

D'11 a 20 h. Jornada de portes obertes a Palau.