L'exespia rus Serguei Skripal, el qual van intentar assassinar l'inel març amb l'agent tòxic Novichok a la localitat de Salisbury, atac atribuït a Moscou pel Regne Unit, col·laborava amb el CNI a Espanya en la lluita contra el crim organitzat rus, segons va revelar ahir el diari nord-americà The New York Times.

Segons el diari, que cita un alt càrrec espanyol i l'escriptor Fernando Rueda, Skripal va ser destinat pel GRU (la Intel·ligència militar russa) a mitjan 1990 a Madrid, on va treballar de forma encoberta com a agregat militar de l'ambaixada russa.

Precisament, va ser durant la seva estada a Espanya quan va ser reclutat pels serveis d'espionatge britànics, el qual va desencadenar la seva detenció el 2004. Skripal va ser alliberat el 2010 en virtut d'un intercanvi d'espies amb els Estats Units i aquest mateix any es va instal·lar al Regne Unit.

Des de llavors, segons les fonts, Skripal va viatjar en diverses ocasions a Espanya per reunir-se amb agents del CNI, si bé no està clar sobre què es va parlar en aquestes trobades o quan es van produir, ja es tracta d'informació classificada.

L'alt càrrec espanyol citat pel NYT confirma les visites de Skripal, sense oferir més detalls, però antics responsables destaquen que l'exespia va ser especialment útil en la lluita contra el crim organitzat rus a Espanya.

«Des del principi teníem un gran problema», va reconèixer un cap policial espanyol retirat al diari. «Ignoràvem el fenomen rus i el seu crim organitzat. No sabíem com operaven», va afegir, i va destacar que Serguei Skripal, de la mateixa manera que Alexander Litvinenko, un altre antic espia rus assassinat, aquest amb poloni 210 al Regne Unit l'any 2010, «van oferir una idea més precisa de la realitat».

Els fiscals i la Policia espanyols han reconegut que van treballar amb Litvinenko, expert en el crim organitzat rus que va fugir al Regne Unit després d'enemistar amb el president Vladímir Putin quan aquest encara era director de l'FSB, els serveis d'intel·ligència russos.

Durant la investigació del seu assassinat, el 2010, l'advocat de la família va revelar que Skripal treballava per als serveis d'intel·ligència espanyols i que planejava viatjar a Espanya per lliurar proves sobre possibles nexes entre el Kremlin i figures del crim organitzat rus a Espanya abans de ser enverinat .

Skripal i la seva filla Iúlia van ser trobats inconscients en un banc el març passat a la localitat anglesa de Salisbury. El Govern britànic va acusar Rússia d'estar darrere de l'intent d'assassinat de tots dos amb l'agent nerviós Novitxok, si bé Moscou ha negat en tot moment la seva implicació. Aquest mateix dimarts, els fiscals britànics van presentar càrrecs contra dos membres del GRU per intent d'assassinat.