El monument de Rafael Casanova de Berga va ser l'escenari, un any més, de l'acte institucional de la Diada de Catalunya a la capital berguedana. Com ja és habitual, una cita que es manté però amb un horari més matiner per poder-la compaginar amb els actes multitudinaris de Barcelona, que van mobilitzar molts berguedans.

Enguany, la hissada de l'estelada va anar a càrrec de membres del grup d'esplai Fent Camí, que aquest 2018 celebra el seu quarantè aniversari. A continuació, els representants dels grups municipals de l'Ajuntament de Berga van ser els encarregats de donar el tret de sortida a les ofrenes florals a l'estàtua, que van continuar els partits polítics.

Després del Consell Comarcal del Berguedà va ser el torn d'una vintena d'associacions. Hi van ser la Penya Boletaire de Berga, el Grup de Colònies a Bor-redà, els Castellers de Berga, la Bauma dels Encantats, Òmnium Cultural, el Club Esquí Berguedà, l'ANC, les associacions de veïns de la Valldan, els Quatre Barris i la Font del Ros, l'Esbart Dansaire Queralt, la Colla Sardanista Cim d'Estela i Brots del Cim, la Penya Blaugrana, la Farsa, el grup Fent Camí, Comissions Obreres, l'Associació de Dones del Berguedà, els Amics del Romànic del Berguedà i el grup escolta Santa Maria de Queralt i Geralda de Portella.

Missatge reivindicatiu

En acabat, la regidora de Cultura, Mònica Garcia, en absència de l'alcaldessa Montserrat Venturós per una indisposició, va llegir el manifest consensuat per l'Associació Catalana de Municipis en representació del consistori, en el qual es demanava continuar defensant la democràcia a Catalunya i reclamar els drets dels catalans. «Seguim reivindicant el respecte a la nostra dignitat, les nostres institucions, les nostres llibertats i els nostres drets. No hem abandonat, ni ho farem, el camí de la democràcia i l'escrupolós respecte a la voluntat popular», va afirmar. «Reivindiquem que som gent de pau i convençuda que el nostre país serà allò que vulguem ser, perquè el futur dels catalans i les catalanes ens pertany», va afegir. «I davant de qualsevol embat que vulgui negar aquest dret legítim es trobarà amb un país ferm, coratjós i digne que defensarà els anhels populars», va aclamar la regidora.

L'acte va acabar amb la interpretació d'Els Segadors a càrrec de la Cobla Pirineu i amb una audició de sardanes mentre els berguedans s'aplegaven en aquest punt de la carretera de Solsona, a tocar de la residència Sant Bernabé, per esperar els autobusos per dirigir-se a la manifestació de Barcelona.