Amb un record constant cap als presos i exiliats i amb una crida a la persistència, Moià va celebrar ahir al migdia la tradicional ofrenal floral al monument de Rafael Casanova, fill insigne de la vila. Partits polítics i entitats del Moianès van deixar els seus rams als peus del monument que s'alça a la plaça de l'Hospital, en un emotiu acte que va presidir el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani.

La hissada de la senyera i l'ofrena d'un llaç groc per part dels representants del ple municipal de Moià, amb l'alcalde Dionís Guiteras al capdavant, van obrir l'acte, que va omplir la plaça i va reunir representants polítics i socials de tots els pobles del Moianès.

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, va reconèixer que ahir era «un dia complex i complicat» que es vivia amb una sensació «agredolça» rec0rdant que «tenim companys que estan patint la repressió en primera persona i que hi ha molts ciutadans amb l'amenaça de la repressió per part de l'Estat espanyol i especialment del seu aparell judicial».

Homrani va recordar la figura de Rafael Casanova a la seva vila natal, però també la del coronel Pere Brichfeus, nascut a Castell-terçol, i els va posar com a exemples de la defensa de les llibertats «que ara també ens toca defensar des de la nostra força, que és un projecte col·lectiu basat en la democràcia», va dir. El conseller va fer també una crida a «seguir treballant, persistir i fer la feina ben feta» per fer realitat la República, sense caure en les provocacions dels que volen fracturar la societat catalana.

En els mateixos termes es va expressar l'alcalde de Moià i president del Consell Comarcal del Moianès, Dionís Guiteras, que va incidir en el caràcter repressor de l'Estat espanyol i la monarquia i va esperonar els presents a seguir mobilitzant-se i ampliar el suport. «Sobretot que sigui un camí ben ample, on ens acompanyi tothom i hi capiguem tots, perquè es tracta d'una lluita pels drets i les llibertats de tots », va dir. En aquest sentit, va afegir que «de nosaltres depèn omplir aquest camí per ser més i seguir amb la nostra lluita, perquè només amb la perseverança, amb la insistència i amb la mà estesa i el cor obert aconseguirem aquest país per a tots. Per tant, continuem, lluitem i persistim».

L'acte va acabar amb una salva d'honor, l'actuació dels falcons de Castellcir, el cant d'Els Segadors i amb uns sonors crits de llibertat.