La Policia d'Alemanya va obrir ahir una desena d'investigacions contra diverses persones que presumptament van mostrar símbols anticonstitucionals, van agredir agents de la Policia i també van fer la salutació nazi durant una manifestació ultradretana que va tenir lloc dilluns d'aquesta setmana a la ciutat de Halle, a l'est d'Alemanya.

Als denunciats, que haurien emulat la salutació hitleriana amb el braç estès dels jerarques del Tercer Reich, se'ls acusa també d'haver utilitzat símbols d'organitzacions que són considerats anticonstitucionals a Alemanya, així com també de causar lesions corporals.

Durant la protesta, alguns dels 450 participants també van corejar la frase nazi « Sieg Heil» (salvi la victòria), segons van informar les autoritats del país europeu.

Així mateix, alguns dels manifestants, que estaven ebris quan participaven en la marxa, van arribar a barallar-se entre ells i també a escopir contra els agents de Policia que hi havia presents per controlar la manifestació ultradretana.

Cal recordar que fer la salutació nazi està prohibit a Alemanya, un país en el qual l'apologia del nazisme o la negació de l'Holocaust és un delicte que està castigat amb penes que poden anar des d'una multa econòmica fins als cinc anys de presó.

La manifestació ultradretana celebrada passat dilluns a la ciutat de Halle se suma a altres marxes secundades els últims dies a les localitats de Köthen i Chemnitz, en reacció a la mort de dos ciutadans alemanys presumptament a mans de refugiats. Extrem, però, que no s'ha confirmat.

Els dos morts van mobilitzar l'extrema dreta a l'est d'Alemanya i en un temps rècord s'estan produint multitudinàries protestes de ultradretans contra la política d'immigració de la cancellera, Angela Merkel.

De forma paral·lela, també diversos grups d'esquerra i ciutadans del carrer van participar en contramanifestacions fent una crida a la pau social i en contra del racisme i de la ultradreta al país alemany.