Els eurodiputats del Partit Popular Gabriel Mato, Carlos Iturgáiz i Pilar Ayuso van votar ahir en contra que el Parlament Europeu doni el primer pas perquè la UE activi l'article 7 del Tractat contra la deriva autoritària a Hongria, un mecanisme que en última instància pot portar a sancions com suspendre el dret a vot de Budapest en la presa de decisions en el Consell Europeu.

El ple de l'Eurocambra reunit a Estrasburg va adoptar un informe que alerta de l'amenaça per a l'estat de dret que representen les polítiques del Govern de Viktor Orbán en qüestions com la immigració, la judicatura o llibertats fonamentals. En concret, denuncia traves a la independència del poder judicial, restriccions al dret d'asil dels refugiats o la posada en risc de la llibertat d'expressió i informació.

El text de l'eurodiputat dels Verds Judith Sargentini va sortir endavant amb el suport de 448 eurodiputats i ha sumat 197 veus en contra i 48 abstencions. L'informe necessitava sumar dos terços dels vots emesos i un mínim de 376 suports (majoria absoluta) per tirar endavant. Una de les claus perquè prosperés la petició va ser que el líder del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, donés llibertat de vot al seu grup.