El desacord encara pendent de resoldre entre JxCat i ERC sobre la suspensió dels diputats encausats va provocar ahir el bloqueig de diverses votacions a la comissió de Territori del Parlament, cosa que va derivar en retrets entre grups i la CUP va decidir abandonar la comissió.

El 18 de juliol, JxCat i ERC van protagonitzar un xoc sense precedents al Parlament pel seu desacord sobre si calia substituir temporalment els sis diputats suspesos pel Suprem, unes divergències que van provocar que es desconvoqués l'últim ple abans de la parada estival. Un cop passat el parèntesi dels dos últims mesos, encara no s'ha arribat a un acord definitiu entre els dos principals partits independentistes, encara que el president català, Quim Torra, assegurés en diverses entrevistes que estava pràcticament tancat.

A falta, doncs, d'aquest acord, la comissió de Territori va evidenciar novament un bloqueig sobre com actuar quan en algunes votacions es produeix un empat a vots. Atès que el reglament estableix que, en una situació així, s'ha de produir una altra votació mitjançant «vot ponderat», proporcional a la distribució del ple de l'hemicicle, la presidenta de la comissió, Assumpta Escarp (PSC), va decidir, per «preservar la seguretat jurídica» i d'acord amb el lletrat Antoni Bayona, paralitzar les votacions i elevar-les a la Mesa del Parlament perquè prengui una decisió sobre com actuar al respecte. A més, Escarp i el vicepresident de la comissió, Sergio Sanz (Cs), faran arribar a la Mesa un informe sobre la decisió.

Bayona, que era fins fa pocs mesos lletrat major del Parlament, va prendre la paraula durant la comissió per recordar que hi ha «dubtes» sobre com actuar en aquest supòsit, pel que la seva «recomanació» i el més «raonable» és que aquestes votacions «quedin pendents del que finalment resolgui la Mesa i s'apliqui».

Va ser en votar diversos punts, un sobre sistemes de protecció de motocicletes en carreteres i un altre sobre la construcció d'una variant a la B-500, quan es van produir empats entre JxCat i ERC, d'una banda, i Ciutadans, PSC, comuns i PP per l'altra, mentre que la CUP es va abstenir en un cas i no va votar en un altre, en haver decidit abandonar aquesta comissió just uns minuts abans.

La presidenta de la comissió va intervenir per deixar clar que la seva funció és «preservar la seguretat jurídica de les decisions que es prenen» i que el debat sobre la suspensió de diputats «escapa de l'àmbit d'aquesta comissió i és la Mesa qui ha de resoldre-ho». «Qualsevol altra decisió marcaria un precedent que no ens toca a nosaltres i determinaria una decisió que ha de prendre la Mesa del Parlament», va insistir Escarp davant els diputats presents.