Set persones van morir ahir a Carolina del Nord pels estralls que ha causat al seu pas el cicló Florence, que, tot i perdre força fins a convertir-se en una tempesta tropical, ha provocat inundacions catastròfiques. Ahir les autoritats seguien demanant als ciutadans que extremin la precaució en diversos estats nord-americans.

L'ull de la tempesta va tocar ter-ra divendres a Wrightsville Beach (Carolina del Nord) i, encara que la situació segueix sent complicada en àmplies àrees, el Servei Nacional de Meteorologia va informar ahir al matí d'un «lent debilitament» del temporal, que encara bufava amb vents màxims sostinguts de 80 quilòmetres per hora.

El nombre de víctimes mortals va augmentar a set després de la confirmació de dues morts al comtat de Carteret, mentre que el nombre de damnificats puja a centenars de milers. Més de 800.000 persones estaven ahir al matí sense llum a Carolina del Nord, segons el governador, Roy Cooper, i 20.000 ciutadans havien buscat refugi en espais protegits pels serveis d'emergències.

La tempesta encara podria produir inundacions potencialment «catastròfiques» durant uns dies, fruit de les crescudes dels rius o dels corriments de terra. «És una bèstia indesitjada que no marxarà», va advertir el governador de Carolina del Nord en una entrevista a la cadena NBC. El Servei Nacional de Meteorologia va alertar a través d'un tuit de possibles riuades «mortals» a Carolina del Sud i del Nord, Virgínia i Virgínia Occidental en els propers dies.

A New Bern, una localitat de 30.000 habitants, els carrers van quedar inundats i els veïns observaven preocupats ahir l'evolució del temporal. L'alcalde va confirmar a la CNN que uns 4.200 habitatges van tenir danys, mentre que desenes de persones van quedar atrapades.

«Vam moure tots els mobles al pis de dalt per si arribava l'aigua, però sembla que s'ha aturat al costat de l'entrada», va explicar un veí, Jay Manning, a l'agència Reuters. Aquest home tem que la situació pugui canviar d'aquí a unes hores si persisteixen les precipitacions i el fort vent.

En total, les autoritats estimen que hi podria haver fins a 10 milions de persones afectades en diversos estats, principalment a Carolina del Nord i Carolina del Sud.

La Casa Blanca va confirmar ahir que el president dels Estats Units, Donald Trump, ha aprovat el lliurament d'ajudes federals a alguns dels comtats més afectats pel temporal.