21 de setembre de 2018
21.09.2018
Regió7

La sanitat catalana té un dèficit de més de 18.000 infermeres

Els col·legis catalans d'infermeres reclamen més poder per a aquestes professionals de la salut

21.09.2018 | 00:01
La sanitat catalana té un dèficit de més de 18.000 infermeres

Unes 50.000 infermeres treballen a Catalunya, cosa que equival a una ràtio de 583 per 100.000 habitants, 242 menys que la mitjana europea, que és de 825, fet que suposa que hi ha un dèficit de 18.150 professionals.

La xifra la va facilitar el Consell de Col·legis Professionals d'Infermeres de Catalunya, que reclama més presència, poder de decisió i interlocució d'aquestes professionals, un dels suports de la sanitat pública. Els col·legis professionals i societats científiques infermeres retreuen que al nou Consell Assessor de Salut, òrgan consultiu que ha d'assessorar en la projecció i planificació de les polítiques de salut, només hi ha una infermera especialista. «Això suposa una escassa presència del col·lectiu professional més nombrós a Catalunya, amb 50.000 infermeres i infermers exercint i que més pròxim està a les persones, les famílies i la comunitat», argumenten els col·legis professionals.

«Ningú té dubtes de la necessitat de reorientar els serveis de salut per donar resposta a les noves necessitats i demandes d'una població cada vegada més envellida, amb una evolució de la complexitat de les situacions de salut, amb un factor migratori cada vegada més alt i amb la necessitat de posar la persona al centre del sistema», afegeixen les infermeres.

Reivindiquen «reforçar el paper vertebrador de l'atenció primària, pilar bàsic del sistema», el reconeixement de categories especialistes i la prescripció infermera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook