El president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut aquest dijous reaccionar amb contundència davant els missatges de jutges del sistema judicial espanyol que, segons han publicat 'eldiario.es' i 'elmón.cat' haurien desqualificat el moviment independentista des d'un correu oficial del Consell General del Poder Judicial. En una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, el president ha considerat que són "uns fets gravíssims" i ha exigit la "dimissió immediata" del president del CGPJ per aquests correus. De la mateixa manera, ha reclamat al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, "una acció contundent" i que la Fiscalia General de l'Estat iniciï una investigació pels missatges. A més, ha anunciat que reclamarà a la UE que "actuï" també, en considera que aquests correus demostren que "no hi ha seguretat jurídica per als independentistes" dins l'Estat espanyol.

Els correus de jutges fets públics aquest dimecres a la nit han provocat que Torra hagi volgut comparèixer davant els catalans a través d'una declaració institucional, sense preguntes dels periodistes i convocant d'urgència. I és que el president ha considerat que el contingut dels missatges respon a l'existència de "converses que atempten contra els principis més basics que han d'exercir la judicatura". "Són uns fets d'una gravetat extraordinària que demostren l'absència d'independència judicial", ha afegit.

En aquest sentit, ha exigit "la dimissió immediata del president del CGPJ", Carlos Lesmes, i que s'obri al sí de la judicatura espanyola "una investigació per determinar els autors dels missatges i identificar els procediments judicials on han participat". És per això que ha reclamat també que la Fiscalia General de l'Estat "iniciï una investigació per depurar responsabilitats penals" al respecte. De la mateixa manera, ha explicat que té la intenció de parlar en breu amb el president espanyol per "demanar-li una acció immediata i contindent i que s'assumeixin les responsabilitats" pel que considera un "fet gravíssim".

Torra, però, també ha apel·lat a l'àmbit internacional després de conèixer els missatges, i ha demanat a les autoritats europees "que actuïn" contra la judicatura espanyola per la seva falta d'independència "com es faria amb qualsevol Estat que entrés en una deriva autoritària". "M'adreçaré a la secretària europea de Justícia, perquè la falta d'independència judicial és un problema europeu i callar incentivarà que altres facin el mateix", ha afegit al seu discurs.

Des de la Generalitat, Torra ha encarregat l'elaboració d'un informe jurídic per determinar quines "accions es poden emprendre" per denunciar aquests missatges i les seves conseqüències. Igualment, ha aprofitat per exigit "la llibertat immediata" dels independentistes empresonats", el "retorn dels exiliats i l'anul·lació de les causes".

Per al president, els correus estan plegats "d'insults, burles i amenaces" que resulten "inacceptables en un estat democràtic" venint de la judicatura. "Les converses són una demostració més de l'absència absoluta d'imparcialitat judicial. La independència judicial és un dret, la seva defensa és inexcusable en els jutges", ha reclamat. I és que Torra creu que els corres tenen "una gravetat d'una intensitat que qüestiona els fonaments de l'Estat de dret". "Els jutges no poden mantenir cap vinculació ni mostrar favoritisme ni tracte preferent. I els missatges demostren que tenen un interès directe en el cas que estan jutjant", ha sentenciat. És per això que creu que "els insults i les mostres d'odi cap a ciutadans catalans per voler la independència i pensar diferent d'ells els hauria d'inhabilitar per jutjar" la causa de l'1-O. "Esperem que hi hagi magistrats i jutges que no permetin que aquesta taca s'estengui per tot el sistema judicial", ha afegit. Però tot i això, creu que amb aquests missatges "la poca confiança que hi havia en la justícia espanyola s'ha trencat definitivament".

"No hi ha independència judicial, ni imparcialitat, ni integritat. Avui els ciutadans estan indefensos davant el sistema judicial espanyol. No hi ha seguretat jurídica pels independentistes a l'Estat espanyol", ha reblat, tot assegurant que no existeix "cap situació comparable" a Europa a la "persecució dels independentistes".