La directora d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva, calcula que una trentena de menors no acompa-nyats han passat una altra nit en comissaries dels Mossos d'Esquadra d'arreu de Catalunya.

«Es troben en unes condicions que no són les òptimes i ho podríem fer millor», va reconèixer Oliva ahir als micròfons del Via Lliure de Rac1. «Hi ha una situació d'emergència de país», va afegir la directora de la DGAIA, que afirma que en els darrers mesos s'han creat unes 2.000 places residencials per atendre l'enorme flux de menors estrangers no acompanyats.

«I crec que fins al novembre ens faran falta ben bé entre 900 i 1.200 places noves més, si la tendència es manté», va comentar Oliva, que va subratllar que els coneguts com a menas s'estan allotjant també «en hotels, cases de colònies i alguna pensió».

Acolliments familiars

La DGAIA recorda que també està oberta als acolliments familiars. «Si alguna família vol acollir menors, es pot posar en contacte amb la DGAIA. Són nanos d'una altra cultura, d'uns 14 o 15 anys, i maquíssims en la seva immensa majoria. Tenen unes ganes boges d'aprendre el català i quedar-se», va comentar la directora d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, que va precisar que cada dia arriben a Catalunya entre 20 i 50 menors no acompanyats.

«El 80% provinents del Marroc. El flux ha augmentat des que el rei Mohamed VI va anunciar que implantarà el servei militar obligatori», va assenyalar Oliva, que admet que la proporció d'arribades a Catalunya és «escandalosament superior al d'altres comunitats autònomes». «Aquí se senten més ben atesos, és el que ens diuen ells mateixos», va concloure la directora de la DGAIA.

El juny d'enguany, Oliva va admetre per primera vegada i públicament que el Govern sospita que hi pot haver una màfia darrere l'arribada massiva de menors estrangers no acompanyats. L'increment del nombre d'arribades d'aquests joves a Catalunya ha fet augmentar les sospites de l'executiu. Entre els mesos de gener i maig de l'any 2017, van arribar a Catalunya 402 menors immigrants no acompanyats, mentre que en el mateix període del 2018, la xifra va augmentar fins als 729. En concret, es tracta d'un creixement del 81%. És un fenomen que s'ha triplicat des del 2013, en què la DGAIA va haver d'atendre 431 menors, fins al 2017, en què en va atendre 1.581.