Un any després de l'1-O els CDR s'han mobilitzat de nou a primera hora del matí per organitzar accions reivindicatives en diferents punts del territori per commemorar el que va suposar el referèndum i per denunciar l'actuació violenta de la policia espanyola en aquella històrica jornada. Sota el lema "1 d'Octubre ni oblit ni perdó", s'han realitzat accions que han afectat la mobilitat. A la tarda, la Plataforma 1 d'octubre ha convocat una gran manifestació a Barcelona.

Al migdia, les accions dels CDR han deixat lloc a les manifestacions a diferents punts de Catalunya. Milers d'estudiants han iniciat passades les dotze del migdia una gran manifestació des de la plaça Universitat de Barcelona en direcció a la plaça Sant Jaume. La pancarta principal portava els lemes '1-O, ni oblit ni perdó' i 'Construïm la República'. Núria Nieto, portaveu de la Plataforma d'Universitats per la República, ha explicat que es manifesten per "plantar cara a la repressió de l'estat espanyol", per demanar la llibertat dels presos polítics i per exigir als polítics sobiranistes "que es posin d'acord per traçar una estratègia coordinada". A més de Barcelona, hi ha hagut manifestacions a Lleida, Tarragona i Girona.

Un matí marcat pels talls de carreteres dels CDR

Aquest dilluns al matí hi ha hagut accions a Barcelona, Vic, Girona o Lleida. A primera hora, unes 150 persones han sortit del Bages per participar en les mobilitzacions previstes pel CDR del Vallès. Els participants, que havien estat convocats pel CDR de Manresa a quarts de set del matí a l'avinguda universitària de Manresa, s'han desplaçat fins al pavelló de Sant Joan de Vilatorrada on, després de recollir més vehicles, han marxat en caravana per anar a tallar els accessos al CIM Vallès.

També s'ha realitzat una marxa lenta en els dos sentits de la marxa a la C-25, l'Eix Transversal, entre els municipis de Vic i Avinyó, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Cap a dos quarts de deu es registraven uns cinc quilòmetres de circulació intensa a causa d'aquesta acció convocada pels CDR per recordar els fets ocorreguts ara fa un any amb motiu del referèndum de l'1-O.

Els CDR tallen l'accés sud al CIM Vallès

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) de l'àrea del Vallès, amb la participació del CDR Manresa, han tallat l'accés sud del Centre Internacional de Mercaderies, el CIM Vallès. Unes 300 persones han bloquejat des de dos quarts de deu del matí el moviment de camions en aquest punt. Els manifestants han fet una barricada amb pneumàtics per impedir el pas dels vehicles. Fins al lloc s'hi ha desplaçat també els Mossos d'Esquadra. Els manifestants han respost la presència policial amb crits recordant-los que "el nostre conseller és a la presó".

Hi ha hagut problemes de circulació als accessos del CIM fins que la mobilització s'ha dissolt poc després de la 1 del migdia.

Els CDR aixequen barreres a diferents peatges

Ho han fet a primera hora al de Martorell i també a mig matí al de la C-32 a Vilassar de Mar. Ja al migdia han fet la mateixa acció al peatge de l'AP-7 al Vendrell. Tot plegat són accions per commemorar el primer aniversari del referèndum de l'1 d'octubre. "A Vilassar de Mar hem aixecat els peatges. Avui no contribuïm amb les empreses de l'Ibex. Així fem República!", han piulat a través de Twitter. "Barreres Amunt. Hi ha gent a la qual se li ha de cridar ben fort: No passaran! Però altres han de tenir garantit el dret de moviment per tot el territori, sense que els especuladors de sempre se n'aprofitin", ha apuntat el CDR de Vilanova i la Geltrú a les xarxes socials.

Marxa lenta de vehicles a la Cerdanya

Els CDR s'encadenen a la Borsa de Barcelona

Almenys tres membres del CDR s'han encadenat cap a un quart de dues a la Borsa de Barcelona al passeig de Gràcia. Són alguns dels participants en la manifestació que ha sortit dels Jardinets de Gràcia a les 12 hores. Encapçalava la concentració una pancarta amb el lema 'Tombem el règim. L'1-O vam votar independència', que ara està col·locada davant de l'edifici de la Borsa.

Una manifestació d'estudiants talla l'avinguda Diagonal

L'avinguda Diagonal de Barcelona ha quedat tallada a 2/4 de 12 del migdia en els dos sentits de la marxa a l'alçada del Palau de Pedralbes, segons ha informat la Guàrdia Urbana. En aquest punt ha tingut lloc una concentració per commemorar el primer aniversari dels fets de l'1-O del 2017. A les 12 hores estava previst que comencés la manifestació estudiantil que ha sortit des de la plaça Universitat fins la plaça Sant Jaume.

Un centenar de persones talla la Via Laietana de Barcelona

Un centenar de persones convocades pels CDR tallen la Via Laietana de Barcelona a dos quarts de vuit per recordar el que va passar ara fa un any amb motiu del referèndum de l'1 d'octubre. Els manifestants s'han trobat davant del mercat de Santa Caterina i primer han fet una parada a la porta de Foment del Treball, on han col·locat adhesius i una pancarta amb el lema 'Tombem el règim', han encès un parell de bengales i han tallat el trànsit. Els concentrats han cridat consignes com 'Sense desobediència no hi ha independència', 'Ni oblit ni perdó' o 'Ni França ni Espanya, Països Catalans'. També a la plaça de Catalunya s'han congregat unes cent persones que han enganxat adhesius a la seu del Banc d'Espanya i han demanat la dimissió del conseller d'Interior. Han fet talls intermitents del trànsit conforme s'anaven movent. També hi havia accions previstes a la plaça Letamendi.

Els CDR han interromput el servei del TRAM entre Francesc Macià i Pius XII

Els CDR han interromput el servei del TRAM a la Diagonal cap a les 8 del matí per commemorar els fets del passat 1 d'octubre. No hi ha hagut circulació durant una estona entre les parades de Francesc Macia i Pius XII, que són comunes per a les línies 1, 2 i 3. Ara, però, el servei ja ha quedat restablert.

Unes 400 persones tallen les vies de l'AVE a Girona

Unes 400 persones han tallat a dos quarts de set del matí les vies de l'AVE a Girona per reivindicar l'1-O. Els manifestants han accedit a l'andanes trencant una porta tot i la presència d'efectius dels Mossos d'Esquadra i de seguretat de l'estació, que els han intentat impedir el pas. Els participants han fet aturar un tren que arribava i han cridat consignes a favor de la "independència", "fora les forces d'ocupació" o "jo també vaig ocupar les vies". La concentració, convocada pels CDR sota el lema l''1-O exercim l'autodeterminació', ha començat a la plaça 1 d'Octubre poc després de les sis del matí i s'ha unit amb altres grups a la zona de la Devesa des d'on han enfilat cap a l'estació.

21

Envaeixen les vies del TAV a Girona en l'anivesari de l'1-O

Cap a 1/4 de 10 ha finalitzat el tall de les vies i els CDR han abandonat l'estació per dirigir-se a la delegació de la Generalitat a la capital gironina. El servei d'AVE ha quedat restablert a dos quarts de deu, segons ha informat Renfe. Durant el tall s'ha facilitat la mobilitat dels viatgers afectats encaminant-los als serveis de Regionals.

A la delegació del govern, els manifestants han pogut entrar i han pujat fins al tercer pis per accedir al balcó. Hi ha hagut enfrontaments entre els manifestants i els membres de seguretat. També hi han intervingut quatre Mossos d'Esquadra de seguretat ciutadana que estaven a la zona.

L'AP-7 a Vandellòs, tallada durant més de tres hores en sentit nord

Els membres del CDR s´han retirat de l´autopista AP-7, a Vandellòs i l´Hospitalet de l´Infant (Baix Camp), que ha estat tallada durant més de tres hores en sentit nord. Cap a dos quarts de vuit del matí els manifestants han bloquejat la calçada amb piles de neumàtics i guarda-rails, i pels volts de les onze han abandonat la protesta sense incidents. Durant l´acció s´han viscut alguns moments de tensió quan alguns conductors bloquejats s'han encarat amb les persones que protestaven i, fins i tot, s´ha vist volar una pedra cap al punt on s´aplegaven els CDR. Els Mossos d´Esquadra han enviat diverses unitats d´antiavalots a l´autopista, tot i que només han hagut d´actuar per calmar els ànims. Personal de la concessionària ha assumit les tasques de neteja de la via per poder restablir-hi la circulació.

Un centenar de persones tallen la carretera LL11 a Lleida per commemorar l'1-O

Un centenar de persones han tallat la carretera LL11 a Lleida per commemorar el primer aniversari del referèndum de l'1 d'octubre. Cap a les sis del matí s'han congregat davant del cementiri de la capital del Segrià i han iniciat una marxa fúnebre portant un altar amb espelmes per tallar una de les vies d'entrada i sortida a la ciutat. En concret, han impedit el trànsit a la sortida de la Lleida en direcció a l'autovia. Una patrulla de Mossos d'Esquadra ha intentat que obrissin la circulació però els manifestants no hi han accedit.

Al cap de dues hores, els CDR de Lleida han donat per desconvocada l'acció de bloqueig a les portes d'un centre de distribució d'hidrocarburs al·legant que l'objectiu era fer una "acció de resistència i demostració de força a l'Estat", tancant la sortida de camions a "un dels grans centres de distribució d'hidrocarburs del país" (CLH). A partir d'aleshores, la ciutadania a estar "atentes a nova convocatòria". Eren un centenar de persones i s'han dirigit caminant en una marxa lenta per la carretera LL-11 cap al centre de la ciutat per unir-se a la manifestació convocada pels estudiants, a les 12 h davant el Rectorat.