La concentració de persones al parc de la Ciutadella de Barcelona va acabar la nit de dilluns amb càrregues policials per part dels Mossos d'Esquadra, que van intentar així dispersar grups de manifestants que eren a tocar del Parlament.

El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre un total de 43 persones ferides en les protestes que es van produir dilluns al vespre al Parlament, davant de la Prefectura de la policia espanyola i també a Girona. Totes les assistències van ser de caràcter lleu i sense cap trasllat a centre sanitari, ha informat el SEM.

Principalment es van atendre Mossos d'Esquadra, al voltant d'una trentena. A Barcelona, la policia catalana va acabar dispersant els manifestants amb salves, a Via Laietana i també a les portes de la cambra catalana, on els concentrats tenien la intenció d'accedir a l'edifici. També es van produir algunes càrregues. Tant a la capital catalana com a Girona es van viure moments de tensió quan els manifestants van llençar pots de pintura als agents i van tirar les tanques de protecció.

Llançament de salves i càrregues dels Mossos a la Via Laietana per dispersar els manifestants

Llançament de salves i càrregues dels Mossos a la Via Laietana per dispersar els manifestants

Al Parlament, alguns dels presents van enganxar cartells de 'República en construcció' a la porta de l'edifici. Des de feia més d'una hora, hi havia tensió entre els agents del cos i els manifestants, que van llençar pots de pintura i van tirar les tanques de protecció. També es van viure moments de tensió a Via Laietana, on centenars de persones es van concentrar davant de la Prefectura de la policia espanyola. Tot i que el curs de la marxa convocada per la Plataforma 1 d'octubre no estava previst per aquesta via, aquest carrer del centre de Barcelona es va anar omplint de persones al llarg del vespre. Un cop ja acabada la manifestació, els Mossos d'Esquadra van disparar salves i van circular amb les furgonetes per fer dispersar la concentració.

El parc de la Ciutadella era el punt d'arribada de la manifestació multitudinària que dilluns al vespre va arrencar a la plaça de Catalunya per reclamar el mandat referèndum de l'1-O. Segons la Guàrdia Urbana van ser unes 180.000 persones les que van particiar a la protesta, organitzada per la Plataforma 1 d'octubre, que engloba diverses entitats de la societat civil, l'Assemblea Nacional Catalana entre elles. En aquests altres articles pots trobar informació sobre les manifestacions de Manresa i de Berga.

Força minuts abans de 2/4 de 7 de la tarda, hora marcada per l'inici de la marxa, ja eren milers les persones aplegades a la cèntrica plaça de la capital catalana. D'allà, l'itinerari va passar pel carrer Fontanella, la plaça Urquinaona, la Ronda Sant Pere i el passeig Lluís Companys, fins arribar al parc de la Ciutadella. Durant el recorregut, es van ocupar carrers adjacents per la nombrosa assistència.

{C}

El sobiranisme surt al carrer per recordar el resultat de l'1 d'octubre

El sobiranisme surt al carrer per recordar el resultat de l'1 d'octubre

Una pancarta de grans dimensions amb el lema 'Self-determination is a human right', així com diverses urnes del'1-O, van encapçalar la mobilització, que un cop va arribar davant del Parlament, una representació formada per onze persones de municipis d'arreu de Catalunya van portar a la cambra catalana el que els organitzadors anomenen el mandat de l'1 d'octubre.

Final amb corredisses al Parlament

Un cop acabats els parlaments, bona part dels manifestants no van marxar i es van quedar al parc de la Ciutadella. Ja a les 10 de la nit, els Mossos d'Esquadra van dispersar finalment les persones que estaven concentrats a les portes del Parlament,. Un cop van trencar el cordó policial davant de l'edifici, els agents van anar a dins del Parlament i s'hi han estat uns minuts. Des de l'edifici van sortir fent un cordó per dispersar els manifestants, mentre llançaven salves. També es van veure carregues policials amb les porres. A més, diverses furgonetes policials van circular pels afores del Parlament amb l'objectiu de dispersar els concentrats.

Amb aquesta acció, els manifestants van quedar repartits pel parc de la Ciutadella, de manera que els Mossos van anar avançant amb l'objectiu de treure'ls del recinte.

Tensió entre Mossos i manifestants a Girona

A Girona es van viure viscut moments de tensió entre els Mossos d'Esquadra i alguns manifestants a la concentració per commemorar l'1-O davant de la subdelegació del govern espanyol a Girona. Una desena de manifestants van empentar les tanques del cordó de seguretat i van tirar pintura i ous a la policia catalana, que hi estava desplegada amb una vintena de furgonetes.

28

1-O a Girona: Multitudinària manifestació davant la subdelegació del Govern

El CDR va impulsar també un festival holi i van tirar pols de colors. Una cinquantena d'agents van formar un cordó davant de l'edifici, situat a la Gran Via Jaume I. L'acte va congregar uns 3.000 manifestants.

Unes 7.000 persones es manifesten a Tarragona

La marxa va fer una aturada a un dels instituts on la policia espanyola va actuar i ha La convocatòria a la capital tarragonina va arrencar a la plaça de la Font, des d'on es va obrir un passadís per on han passat les urnes del referèndum, que van encapçalar la marxa. El recorregut es va convertir en una riuada de gent, amb manifestants que es van anar afegint al llarg del camí.

Es va fer una aturada a l'IES Tarragona, on fa un any la policia espanyola va entrar per la força en una actuació que va acabar amb una càrrega a la plaça Imperial Tàrraco. La manifestació va culmirar davant de la subdelegació del govern espanyol amb el testimoni de tres persones que han explicat com van viure la jornada. En el manifest es va instar a recuperar l'esperit de l'1-O amb "la voluntat, el compromís, l'estratègia, la desobediència, la no-violència i, sobretot, la unitat".