Els lletrats del Parlament van comunicar ahir als grups que el punt clau del dictamen sobre els diputats suspesos que es votarà demà abans del debat de política general pot aprovar-se per majoria simple, no absoluta com van dir al principi. Fonts parlamentàries consultades per Europa Press van explicar que així ho va traslladar ahir el secretari general de la cambra, Xavier Muro, màxim responsable dels juristes del Parlament, als coordinadors dels grups. El dictamen impulsat per JxCat i ERC consta de dos punts: l'A no generava polèmica perquè serà votat en contra pels grups independentistes per mostrar el seu rebuig a la suspensió dels diputats processats dictada pel Tribunal Suprem. La polèmica estava en el B, amb el qual JxCat i ERC volen que la cambra aprovi que els diputats suspesos puguin designar un membre dels seus grups respectius perquè exerceixi de forma delegada els seus drets com a diputats -com el dret a votar en els plens, per exemple. Aquest segon punt no té el suport de la CUP, ja que els anticapitalistes consideren que suposa acatar de facto el Tribunal Suprem, i sense el seu vot s'obria la possibilitat que no prosperés i que la situació dels diputats sobiranistes quedés als llimbs.

En una intervenció en comissió divendres, el lletrat major, Joan Ridao, va avisar que era necessària la majoria absoluta de la cambra perquè prosperés el punt clau i, sense el vot de la CUP, JxCat i ERC corrien el risc de fracassar en la seva obstinació d'aprovar-lo. Ridao va citar l'article 25 del reglament del Parlament per expressar que, tenint en compte «la gravetat i la transcendència del dictamen», el ple, que és l'òrgan suprem de la cambra, havia d'adoptar l'acord per majoria absoluta.

En la reunió d'ahir de Muro amb els grups, el secretari general va comunicar el contrari: que la majoria simple val, per la qual cosa el dictamen quedarà aprovat amb tota probabilitat per majoria simple amb els vots de JxCat, ERC i els comuns, i malgrat que la CUP eventualment voti en contra o s'abstingui.