La magistrada del Jutjat d'Instrucció 51 de Madrid, Carmen Rodríguez Medel Nieto, ha dictat el sobreseïment del cas Màster pel que fa als delictes de prevaricació i suborn impropi però seguirà investigant si hi va haver falsificació documental en el cas del Treball de Fi de Màster (TFM) de l'expresidenta de la Comunitat Cristina Cifuentes.

Per això, manté com a investigada l'exdirigent del PP a més del catedràtic i exdirector de l'Instituto de Derecho Público de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) Enrique Álvarez Conde, les professores Cecilia Rosado i Alicia López de los Mozos i l'exassessora del Govern regional Teresa Feito Higueruela, tots ells pel delicte de falsedat documental. En concret, pel document de defensa del TFM de Cristina Cifuentes, datat el 2 de juliol del 2012 i fet públic el 21 de març del 2018.

En la resolució, datada l'1 d'octubre i a la qual ha tingut accés Europa Press, la jutgessa destaca que tant l'informe de la Fiscalia del Tribunal Suprem com la mateixa resolució d'aquest Alt Tribunal de no obrir causa pels estudis del president del PP, Pablo Casado (peça C del cas), són «determinants per a la resta de les decisions que s'han d'adoptar en aquest procediment».

Per això, la jutgessa es basa en aquests dictàmens per procedir a l'arxiu de la causa pel que fa a tots dos delictes no sense explicar en què sustentava les seves investigacions. I és que per a Rodríguez Medel, acreditar indiciàriament l'existència d'activitat acadèmica era una part substancial en relació amb la responsabilitat penal d'uns i d'altres i era el «punt neuràlgic» de la instrucció.

Un altre dels punts que volia analitzar la jutgessa era l'acreditació del mèrit acadèmic mitjançant el requeriment de documentació als professors i als alumnes, una qüestió que, segons la magistrada, «no afecta gens els drets constitucionals dels investigats», i fins i tot pot facilitar la seva exculpació. No obstant això, destaca que la resolució del Tribunal Suprem «es conclou com a primera diligència que no és rellevant acreditar el mèrit acadèmic» i que, per això, es descarta prendre declaració a Pablo Casado. «Es conclou, per contra, que cal acreditar l'existència d'un concert previ o coetani per prevaricar i només quan aquest concert s'evidencia, s'ha d'investigar si efectivament l'alumne va participar i va cooperar en la prevaricació», diu el document.

La jutgessa enté que aquesta doctrina s'ha d'aplicar no només a Casado sinó a la resta de l'alumnat que ostentava la condició d'investigat: l'expresidenta de la comunitat Cristina Cifuentes i un altre company seu del màster, Álvaro Morente; i Alida Mas Taberner, exalt càrrec de la Generalitat valenciana; Maria Mateo Feito, filla de l'exassessora regional i Dolores Cancio Álvarez, relacionada amb la URJC -aquestes tres de la promoció de Casado.

Quant a si hi ha concert prevaricador dels alumnes, la jutgessa torna a la decisió del Suprem per assenyalar que, segons aquest, no hi ha «indicis consistents» que ens trobem davant «un regal concertat entre alumne i professor pel fet que es permetés a l'alumnat no assistir a classe tot i ser un màster presencial». «Això pot ser, com apunta, en el document, un simple tracte de favor», afegeix.

En la mateixa direcció, destaca que tampoc és un «acte de cooperació necessària per al fet delictiu el que l'alumne es matriculi, pagui les taxes, sol·liciti la convalidació passiva, ni indici del concert que només a un grup d'alumnes s'anunciï aquesta possibilitat de reconèixer crèdits». «Aquests són actes neutres», diu referint-se al Suprem. La jutge continua exposant que, segons l'Alt Tribunal, tampoc és indici del concert previ l'ús del títol obtingut sense mèrit: «L'ús és un fet irrellevant penalment a efectes de prevaricació, perquè és posterior i no serveix per evidenciar el concert previ, concloem que l'ús del títol és, únicament, el que fa l'alumnat quan, sorprenentment, es troba amb el màster aprovat com a regal».

Després d'assenyalar que per al Suprem tampoc és prevaricació que l'alumne es beneficiï de la concessió del títol sense activitat acadèmica, la jutgessa indica que, al seu parer, el que és determinant és que «no siguin rellevants tots aquests elements analitzats conjuntament, com fa el TS».