El crit «Els carrers seran sempre nostres» va tornar a ressonar ahir pels principals carrers de Manresa. Uns 400 estudiants es van manifestar a la ciutat convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. La seva voluntat era arribar fins a la caserna de la Guàrdia Civil. Un cordó dels Mossos d'Esquadra ho va impedir i els manifestants van quedar aturats a l'alçada del Francesc Moragas. També hi havia presència dels Mossos als accessos de la comissaria de la Policia Nacional.

No hi va haver problemes. La manifestació i posterior concentració prop de la Guàrdia Civil es va dur a terme amb consignes reivindicatives, però amb un to festiu. Tan sols en un moment determinat, prop de la caserna, va semblar que els estudiants intentaven trencar el cordó policial i hi va haver empentes entre uns i altres. En aquest moment un agent que era a primera fila va treure la porra. La va tornar a desar de seguida per indicació d'un dels seus companys.

La manifestació va sortir poc després de les 11 del matí de la Ben Plantada, a la Bonavista. Abans, representants del sindicat d'estudiants van llegir un manifest en el qual exigien que el Govern fes efectiu «el mandat del poble», que fa un any ja va votar i «vam guanyar». Van criticar que el nou Govern català hagi «perpetuat l'immobilisme polític que ens manté l'autonomisme». Van continuar dient que «malgrat la violència policial, vam guanyar. Malgrat la persecució política, el nostre objetiu és clar: tornem a omplir els carrers».

En direcció a la caserna

A partir d'aquí va començar la manifestació en direcció a la carretera de Vic. La Policia Local anava tallant el trànsit sobre la marxa perquè ningú, només els organitzadors, sabia el destí final de la marxa, encara que tothom va començar a intuir que l'objectiu era la caserna de la Guàrdia Civil.

A les principals cruïlles hi havia efectius dels Mossos d'Esquadra, que van ser un dels principals objectius dels estudiants. A part d'alguns insults aïllats, els van dedicar lemes com «no us mereixeu la se-nyera que porteu». A més a més van demanar a crits la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch.

«A les aules no afluixem. Gua-nyem la República» és el lema que es podia llegir a la pancarta que obria la manifestació. També hi havia cartells en els quals es podien llegir missatges com «El poble mana, el govern obeeix» o bé «Tenim un pilar de 9 a la presó, però la pinya és al carrer». La majoria de participants eren estudiants, però a la cua s'hi va afegir tothom qui va voler.

Sense parar de cridar en tot moment, es van «colar» consignes improvisades, com quan una iaia va sortir a un balcó amb estelada de la carretera de Vic a saludar els manifestants, que de seguida, i enmig d'aplaudiments, van començar a cridar «Sense la iaia no hi ha revolució». «Llibertat per a les preses polítiques» o «1-O, no oblit ni perdó» van ser uns altres dels més corejats, juntament amb el crit «Manresa és antifeixista».

Poc abans d'arribar a la caserna de la Guàrdia Civil els Mossos van establir un cordó amb agents al mig i vehicles a banda i banda. A més a més també eren a totes les cruïlles. El trànsit per la carretera de Cardona d'entrada a Manresa també estava tallat. Els estudiants van avançar al crit de «Ni un pas enrere», però es van aturar a l'alçada de la cruïlla amb Francesc Moragas. «Deixeu-nos passar, només volem saludar», o «Aquest edifici serà una biblioteca» va ser la resposta dels manifestants al bloqueig. Però no els van deixar passar. La rèplica va ser asseure's al mig del carrer i després d'una estona tornar-se a alçar i cantar Els Segadors. Després d'una estona cara a cara i de l'empenta puntual sense cap conseqüència tret d'algun crit i queixes, la manifestació es va començar a dissoldre.

El trànsit se'n ressent

El trànsit a Manresa se'n va ressentir. Primer perquè els manifestants van passar per les principals artèries de la ciutat: la carretera de Vic, primer, la Muralla del Carme i la de Sant Domènec, després, i finalment la car-retera de Cardona. Alguns vehicles van quedar atrapats mentre passava la manifestació i altres es van desviar. Al final de la convocatòria, un centenar dels joves manifestants van bloquejar la rotonda de la Bonavista. Es van anar situant per petits grups a les sortides i entrades de la rotonda fins que finalment ho van deixar estar.