El president d'ERC i exvicepresident, Oriol Junqueras, ha replicat el rebuig del govern espanyol a acceptar un ultimàtum i negociar l'autodeterminació. "Ja sabem com és el PSOE. Poden tancar tants cops com vulguin la porta al diàleg que sempre ens trobaran posant-hi el peu. Diàleg i negociació. Serà la nostra força democràtica i la nostra persistència les que faran possible que votem", ha defensat Junqueras en una entrevista per escrit a Rac 1. Preguntat pels incidents de dissabte passat a la contramanifestació independentista, el líder d'ERC ha defensat que quan algú provoca, el més intel·ligent és no caure-hi i ha avisat que "qualsevol imatge de violència perjudica i és regalar una victòria als qui la busquen i als que han fet de la voluntat de fracturar la societat el seu principal objectiu".

Junqueras també s'ha dirigit a la ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, que ha manifestat que moltes imatges el referèndum de l'1-O eren falses. El president dels republicans li ha recordat que el PSOE va presentar una moció "insòlita" per reprovar el govern espanyol del PP per les càrregues policials de l'1 d'octubre i que la van retirar per "falta de valentia". "Espero més coratge i valentia per defensar els drets i llibertats i també per acordar un referèndum d'autodeterminació que acabarà sent inevitable", ha afegit.

Preguntat per l'anunci de Cs de presentar una querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, i els membres de la Mesa, Junqueras ha considerat que Torrent és un "home de fermes conviccions i un demòcrata que no es deixarà intimidar" per una voluntat "descarada" de coaccionar la llibertat d'expressió, el debat i la sobirania parlamentària.

Junqueras insisteix que vol presentar-se de cap de llista d'ERC a les eleccions municipals per "denunciar la involució democràtica a l'Estat, per defensar els drets i les llibertats de tots". I preguntat per si Raül Romeva el podria acompanyar a la llista, ha afirmat que "seria una sort poder comptar amb ell i amb tants d'altres com la Carme o la Dolors". En tot cas, ha afegit que es decidirà quan arribi el moment.