El president català, Quim Torra, va enviar una carta al cap del Govern, Pedro Sánchez, en la qual, sense fer esment de l'ultimàtum de dimarts, el convida a una reunió «les pròximes setmanes» al Palau de la Generalitat per concretar «els termes del diàleg» i abordar «l'autodeterminació». En la carta, amb data d'ahir, Torra destaca que és «imprescindible» que tots dos concretin «els termes del diàleg perquè realment tingui una funció resolutiva del conflicte polític» i li demana una resposta «valenta» a la proposta sobre «l'autodeterminació» de Catalunya.

Torra ja va anunciar que enviaria una missiva a Sánchez en la seva intervenció en la primera jornada del Debat de Política General al Parlament, en la qual va llançar un ultimàtum perquè, en un mes, el cap del Govern central aportés una resposta a la seva demanda d'acordar un referèndum d'autodeterminació.

No obstant això, en la carta no apareix aquest ultimàtum ni s'estableix cap termini concret, sinó que Torra només convida Sán-chez a reunir-se amb ell «les pròximes setmanes» al Palau de la Generalitat i l'informa que «aviat» el seu gabinet es posarà en contacte amb el del cap del Govern central per concretar la cita. En la breu carta, de tres paràgrafs, Torra remarca a Sánchez que han de poder «parlar de tot en profunditat: Del seu projecte per a Catalunya i també de l'exercici del dret a l'autodeterminació», afegeix. Torra conclou que aquesta solució és la que pot resoldre el conflicte de forma «sostinguda i democràtica» i recalca a Sánchez que «el poble de Catalunya mereix una resposta valenta i diferent de la que ha rebut fins avui».

El Govern espanyol va respondre a la carta del president català recordant que no és «el moment» per fixar una trobada entre els dos dirigents. Fonts de l'Executiu es van remetre a allò que va dir la ministra portaveu, Isabel Celaá, quan va ser preguntada si el Govern mantenia la seva intenció que hi hagués una reunió entre Sánchez i Torra aquest octubre. «No sembla aquest el moment més delicat per decidir una data per a una reunió eventual», va respondre Celaá.

Termes del diàleg

En la carta, amb data d'ahir, el president Torra destaca que és «imprescindible» que tots dos concretin «els termes del diàleg perquè realment tingui una funció resolutiva del conflicte polític» i li demana una resposta «valenta» a la proposta sobre «l'autodeterminació» de Catalunya. El president Torra va defensar el seu anunci aquest dimarts de posar un termini al Govern de Pedro Sánchez, amb la finalitat de «condicionar» els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), i exigir-li una proposta abans del proper mes de novembre per exercir l'autodeterminació.

Durant el seu torn de rèplica en el Debat de Política General, va recordar que Jèssica Albiach (comuns) li va demanar ahir en la seva intervenció condicionar els comptes generals ara que tenen pes polític per fer-ho. «I jo pregunto: No els podem condicionar al fet que reconegui el dret a l'autodeterminació? No pot ser aquest punt, amb suport del 80%, on posem tots junts la condició a Pedro Sánchez?», va preguntar.

Va explicar que per això ahir, en anunciar el seu termini davant el Parlament, va enviar una carta al president del Govern central, Pedro Sánchez, en què feia aquesta exigència perquè la compleixi en el termini d'un mes.