El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha admès a tràmit una querella presentada per dos accionistes contra l'expresident de La Caixa, el manresà Isidre Fainé, així com contra CriteriaCaixa i CaixaBank per operacions presumptament irregulars en l'adquisició del banc portuguès BPI. L'entitat va negar ahir qualsevol irregularitat en l'operació.

En la interlocutòria d'admissió de la querella, amb informe favorable de la Fiscalia, el magistrat considera que els delictes objecte d'investigació en aquest cas són abús de mercat (informació privilegiada), administració deslleial i delictes societaris (tant per falsedat de comptes anuals o de documents que hagin de reflectir la situació jurídica i econòmica de l'entitat com per la imposició d'acords abusius en la junta d'accionistes. La querella admesa també s'adreça contra el president del consell d'administració del Bank of East Asia (BEA) David K.P. Li, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, i els directius d'aquesta entitat Alejandro García-Bragado Dalmau, Óscar Calderón Oya, Antonio Massanell Lavilla i Juan Antonio Álvarez García.

En el cas de CriteriaCaixa i CaixaBank, el jutge els requereix perquè designin un representant, advocat i procurador. La querella relata una sèrie d'operacions presumptament irregulars sobre el contracte de permuta de CaixaBank amb el seu accionista de control Criteria -fet rellevant del qual es va informar a la CNMV el 3 de desembre del 2015- i la finalitat última de la compra del banc portuguès BPI, així com el crèdit de 400 milions concedit al Banc Financer d'Angola (BFA) perquè eliminés les restriccions a l'adquisició de l'entitat lusitana.

De la Mata explica en la seva interlocutòria que aquest cas és competència de l'Audiència Nacional per l'import de la quantitat en què es xifra el perjudici, de centenars de milions d'euros, així com pel menyscapte a l'entitat bancària de manera personal i directa i, per tant, apunta el magistrat, a tots els accionistes que poden haver estat perjudicats per l'actuació de l'entitat en els fets querellats.

«A l'existència d'un ampli espectre d'afectats s'afegeix que els querellats van utilitzar ressorts economicofinancers o regulació mercantil especialitzada per portar a la realitat les seves intencions, que d'altra banda tenien gran transcendència econòmica per a la institució, máxim en un moment d'aguda crisi bancària», afegeix l'instructor.

Les primeres diligències acordades pel jutge van destinades a sol·licitar diversa documentació a CaixaBank, com la relació de membres del consell d'administració entre el 2015 i el 2017 i de la comissió d'auditoria i control, així com els integrants de la comissió de consellers independents creada ad hoc per a l'anàlisi de l'operació de permuta i la documentació que van fer servir.

Després de conèixer la decisió del jutge, CaixaBank va reafirmar la legalitat de totes les operacions dutes a terme per prendre el control de BPI, així com la permuta d'accions a BEA i GF Inbursa amb Criteria.

«CaixaBank reafirma que totes les operacions dutes a terme per prendre el control de BPI, així com la permuta de les accions a BEA i GF Inbursa amb Criteria, van ser fetes en compliment estricte dels requisits legals i sotmeses al coneixement o a la autorització dels reguladors pertinents», van indicat fonts de l'entitat.