Les autoritats franceses han obert una investigació per intentar determinar quin és el parador del president de la Interpol, el xinès Hongwei Meng, del qual no se n'han tingut notícies des de fa una setmana, moment en el qual va viatjar des de França fins al seu país natal.

Hongwei va ser elegit per al càr-rec el novembre del 2016 i va sortir el dia 29 de setembre de França, on la Interpol té la seu a Lió, amb destinació a la Xina, el seu país natal.

Des que va marxar de França ha estat impossible contactar amb el cap de la Interpol. La seva dona, que viu a Lió juntament amb els seus fills, finalment va informar de la seva desaparició a les autoritats franceses i també va declarar davant la policia judicial francesa.

L'organisme policial internacional va publicar posteriorment un comunicat en el qual es va limitar a dir que coneix les informacions sobre la «suposada desaparició» de Meng.

«Això és un assumpte de les autoritats pertinents a França i la Xina», va explicar la Interpol en aquest mateix comunicat, i va destacar que és el seu secretari general qui s'encarrega del dia a dia de l'organització policial i que no farà més comentaris sobre la desaparició del president d'aquest organisme policial internacional.

Meng, que abans d'ocupar el lloc de president a la Interpol era viceministre de Seguretat Pública a la Xina, té més de 40 anys d'experiència en diferents àmbits com la justícia criminal i en actuació policial i ha supervisat nombrosos assumptes relacionats amb institucions legals, control de narcòtics, antiterrorisme, control de fronteres, immigració i cooperació internacional, segons el web d'Interpol.

El seu nomenament al capdavant de la Interpol va ser criticat per les organitzacions de drets humans, les quals van mostrar la seva preocupació perquè temien que fes servir la seva posició al capdavant d'aquest organisme policial internacional per tal d'ajudar el règim comunista xinès a la persecució de dissidents d'aquest país a nivell global.

Meng, de 64 anys d'edat, es va convertir el novembre del 2016 en el primer xinès a posar-se al capdavant de la Interpol, que és la principal organització policial internacional. Aquesta entitat té un total de 192 països membres i la seva seu a Lió (ciutat situada al centre-est de França). El mandat del seu president ara desaparegut és previst que s'estengui fins a l'any 2020.