El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Ernest Maragall, va admetre que JxCat i ERC «no hem estat a l'altura» durant aquesta setmana, després de les divergències entre les dues formacions al Parlament pel vot delegat dels diputats suspesos pel TS. En una entrevista al programa Preguntes Freqüents de TV3, Maragall va assegurar que en els últims dies «no hem estat a l'altura en una circumstància que en si mateixa era exigent i complexa, però això no és suficient per justificar-nos o per dir que no és culpa nostra».

També va explicar que el judici contra els polítics independentistes presos «no és el judici final» i que cal gestionar la resposta al judici a la vegada que cal saber formular objectius que vagin més enllà. Maragall va dir que els independentistes han d'«ampliar la majoria» i que quan viatja per Europa li diuen que torni quan siguin més, quan tinguin «una majoria clara i definida».

Maragall va assegurar que «la decisió de convocar eleccions no ha estat sobre la taula» tot i les discrepàncies viscudes entre els partits del Govern per la decisió sobre si acatar o no la suspensió dels diputats presos i exiliats que va dictar el jutge Pablo Llarena.