La presidenta de la Junta, Susana Díaz, va argumentar ahir la seva decisió d'avançar les eleccions andaluses al 2 de desembre, quan haurien de convocar-se al mes de març si esgotés la legislatura, perquè la comunitat «necessita tenir estabilitat» i troba «impossible» aprovar el Pressupost andalús per al pròxim exercici; perquè els comicis tinguin «accent andalús», i també perquè Andalusia «no es mereix una campanya d'entre cinc i sis mesos, i perllongar aquesta situació no és bo ni per a Andalusia ni per a ningú».

Així es va pronunciar la cap de l'Executiu andalús en una compareixença al palau de San Telmo, després d'haver deliberat amb el Consell de Govern, en una reunió extraordinària, la decisió d'anticipar les eleccions i signar el decret de dissolució del Parlament andalús que cita els andalusos a les urnes el proper 2 de desembre. En aquest marc, va confirmar que la primera persona amb la qual havia parlat un cop pressa la decisió havia estat el president del Govern i secretari general del seu partit, Pedro Sánchez.

Díaz va defensar que les eleccions es traslladin al desembre perquè «és millor que quan comenci el nou any Andalusia tingui un nou Parlament elegit lliurement pels andalusos» i perquè en les últimes setmanes ha constatat «la impossibilitat» d'aprovar els comptes andalusos per al proper exercici després que Cs «hagi anunciat la seva voluntat de no negociar-los» aquesta vegada. Els tres últims pressupostos andalusos van tirar endavant amb el suport del PSOE-A i Cs, partit amb el qual mantenia un acord d'investidura fins fa un mes.

Un altre dels arguments esgrimits per la presidenta és que Andalusia «no es mereix una campanya electoral de cinc o sis mesos», de manera que en un acte «de responsabilitat» ha optat per avançar els comicis, també «donant resposta a les apel·lacions que m'han fet els agents socials, a qui he consultat aquests dies».

«El 2 de desembre també és una garantia de poder celebrar les eleccions centrades en Andalusia, amb accent andalús i parlant dels problemes de la nostra terra», va afegir abans d'apuntar que aquestes eleccions «són importants per si mateixes».