Dos dies després de l'assassinat d'Ana María Giménez a mans dels seu exmarit, es comencen a conèixer informacions sobre els fets previs al fatídic dissabte sis d'octubre. Un mes abans del crim, els bombers i la policia van localitzar 29 bidons de benzina al soterrani de la casa on vivia la parella. Juan Antonio Jiménez Fernández, el presumpte autor de l'assassinat, va ser detingut i dos dies després va passar a disposició del jutjat ja que la dona l'havia denunciat per amenaces. La titular del jutjat d'Instrucció número 1 d'Olot el va deixar en llibertat, investigat per un presumpte delicte d'amenaces lleus i amb una ordre d'allunyament i incomunicació, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Diverses fonts han explicat que els maltractaments a què estava sotemesa la víctima eren de caire psicològic i constants.

El vespre del 7 de setembre passat, camions de bombers van enfilar cap al carrer Torrent de Soler número 6, on des de feia uns anys vivien la víctima del cas de violència masclista i el seu exhome, Juan Antonio Jiménez Fernández. Nascuda al poble, Ana María Giménez era una persona molt coneguda pel fet de treballar a l'escola Castanyer de Sant Joan les Fonts. Era cuinera a l'empresa de restauració Serunion, la qual té la concessió dels menjadors escolars de la comarca. També era coneguda per la seva afició al country. Juan Antonio Jiménez era menys conegut. El matrimoni tenia dues filles i eren una família molt ben considerada.

Els camions de bombers van estar estacionats una estona al carrer Torrent de Soler però no es va veure cap incendi. També hi havia vehicles dels Mossos d'Esquadra. Els bombers es van endur 29 bidons de benzina del subterrani de la casa. Encara l'endemà, dia 8 de setembre, els bombers van tornar a la casa per veure si hi havia més material inflamable però no ha transcendit si es van endur més material.

Com que no hi havia hagut foc, ningú va tenir en compte el que havia passat i hi va haver gent que ho va relacionar amb una falsa alarma vinculada amb les Festes del Tura. Això no obstant, el 7 de setembre, Juan Antonio Jiménez Fernández havia estat detingut pels Mossos d'Esquadra per amenaces i va romandre detingut tot el cap de setmana fins que va personar-se davant la jutgessa que el va deixar en llibertat. Això no obstant, la jutgessa va acordar un ordre de protecció, confirmada pel TSJC, que l'obligava a estar alllunyat i a no comunicar-se amb la seva exparella. Havia de presentar-se als jutjats el pròxim 7 de novembre. Juan Antonio Jiménez Fernández no tenia antecedents.

Com que havia d'estar allunyat de la seva dona no va poder tornar a la casa del carrer Torrent de Soler. Segons testimonis del poble, va anar a viure a una localitat del Ripollès. Això no obstant, en els darrers dies hauria viscut en una localitat de la Garrotxa pròxima a Sant Joan les Fonts. També havia estat vist a bars de Castellfollit i de Montagut sense fer res que es pugui considerar anormal.

Fins que el dissabte, dia 7 d'octubre, a dos quarts de quatre de la tarda va trobar la seva dona i les dues filles quan sortien de casa en direcció a la Fira de la Bruixeria. Va ser quan va disparar a la seva dona amb una pistola. Segons testimonis consultats per Diari de Girona, el presumpte assassí duia una pistola molt petita, una arma que cabria dins d'una mà. Al terra la policia hi va trobar tres beines.

La dona va caure a terra i un mecànic que va veure l'escena va actuar per impuls i va atropellar l'agressor, el qual va poder sortir de sota les rodes del vehicle, amenaçar el conductor i dirigir-se al seu cotxe amb el qual va passar per sobre el cos d'Ana Maria Giménez i després va atropellar la seva filla de 24 anys quan intentava evitar que el seu pare continués atropellant la seva mare.