La consellera de Presidència, Elsa Artadi, va «minimitzar» ahir el fet que JxCat i ERC poguessin votar de forma diferent al Parlament i es va mostrar convençuda que la discrepància quant al vot dels diputats suspesos «no té per què afectar l'acció del Govern».

Després que dilluns els lletrats del Parlament alertessin en un informe jurídic que, si els vots dels diputats de JxCat suspesos s'exercissin per delegació, «no podrien computar-se vàlidament», ERC va instar ahir al matí els seus socis de Govern a abandonar la «retòrica» i el «simbolisme de curt recorregut» i a adaptar-se al criteri dels juristes per evitar un «col·lapse».

Després de la reunió d'ahir del Govern, i abans que arrenqués el ple del Parlament que va ser ajornat dijous passat i en el qual s'havien de votar les propostes de resolució del Debat de Política General, Artadi va destacar la «situació extremadament complexa» a Catalunya i, malgrat la discrepància, va apostar per un «esforç d'empatia» entre socis de coalició per «entendre» els seus posicionaments. Passi el que passi al Parlament, va dir, «la legislatura ha de seguir tirant endavant» i el Govern ha de seguir actuant amb tota la «normalitat» possible, encara que «segurament» hi haurà votacions en les quals JxCat i ERC «no votin igual», perquè de fet no són «un únic grup parlamentari». «Jo minimitzaria el fet que no siguem idèntics en tot», va afegir. Artadi va voler treure importància a la possibilitat que es perdessin vots ahir i va destacar que ja es dona el cas del diputat d'ERC Antoni Comín, que avui dia «no vota». A més, va subratllar que JxCat i ERC no gaudeixen de majoria absoluta a la cambra catalana, així que «en totes les accions és evident que cal buscar coalicions i suports d'altres grups parlamentaris».

Si bé van ser el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, els quals es van conjurar públicament a millorar els mecanismes de coordinació entre els dos socis sobiranistes, ahir en canvi Artadi va afirmar que l'executiu no «condicionarà» les decisions dels grups parlamentaris.